Dilbeek lanceert zorgparkeren: stel je parkeerplaats ter beschikking van zorgverleners

Binnenkort zullen alle zorgverleners in Dilbeek kunnen kortparkeren op de opritten van particulieren, net zoals dat nu al het geval is in Sint-Pieters-Leeuw, Halle, Beersel en Lennik. Zorgverstrekker Bart Nevens bracht dat idee aan bij Welzijnsschepen Walter Zelderloo (Open Vld). Samen werkte ze het project verder uit. “Een belangrijke stap vooruit, want op deze manier zal er geen kostbare tijd meer verloren gaan”, stellen ze.

Een parkeerplaats vinden is vaak een hele opgave. Voor zorgverleners die huisbezoeken doen is het des te belangrijker dat zij vlot hun wagen kwijt kunnen. Zo hebben ze extra tijd om aan hun patiënten spenderen. Een win-winstituatie dus. ‘Zorgparkeren’ maakt dit mogelijk. Hierbij geven bewoners de toestemming aan zorgverstrekkers om de parkeerruimte voor hun garage of oprit te gebruiken wanneer hij of zij in de buurt een patiënt moeten gaan verzorgen,” legt Zelderloo uit. “Ze duiden zo’n parkeerplaats aan door een sticker. De zorgverlener kan dan 45 minuten gebruik maken van die parkeerplaats.”

Na een jaar werk, staat het project nu dus op punt. “Intussen hebben al zo’n 40 zorgverstrekkers een kaart aangevraagd. En de campagne loopt nog volop, vervolgt Zelderloo enthousiast. “Het is belangrijk dat dit nu ook in Dilbeek mogelijk is”, vult Nevens aan. “Vaak verliezen we gemiddeld tot 10 minuten per patiënt met het zoeken naar een parkeerplaats. Er was hier echt nood aan extra parkeerruimte voor mensen uit onze sector, want wanneer je dringend ergens moet zijn, telt elke minuut.”

Oproep

Om zo’n kaart aan te vragen, moet je over een RIZIV-nummer of inschrijvingsnummer beschikken, uitgereikt door de Vlaamse gemeenschap. Op de parkeerkaart , die je achter de vooruit legt, moet een telefoonnummer vermeld staan zodat de bewoner de zorgverlener indien nodig kan bereiken om de auto te verplaatsen.

“Elke Dilbekenaar ontvangt bovendien een uitneembare sticker om omhoog te hangen via het infoblad dat in de week van 26 juli in de bus zal vallen. Geef alvast het goede voorbeeld en hang hem op”, besluit Zelderloo.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland