Open Vld Dilbeek zegt “neen!” tegen homofobie en vragen om meer sensibilisering

Open Vld partijleden Geert Ott en Alexis Rons (gemeenteraadslid) willen een duidelijk statement maken in de gemeente Dilbeek. Naar aanleiding van de moord op David Polfliet (42) hangt ook hier de LGBTQ+ vlag te wapperen. Maar de partijleden willen dat de gemeente nog een stapje verder gaat. “We moeten ervoor zorgen dat mensen uit deze community niet meer als ‘anders’ beschouwd worden”, klinkt het.

Pianoleraar en Open Vld partijlid Geert Ott behoort zelf al meer dan 20 jaar tot de LGBTQ+ community. Voor hem was het dan ook erg belangrijk dat de gemeente de vlag op de meest zichtbare plaats de lucht in hees: het gemeentehuis. “Na de moord op David stelde ik dit tijdens het partijbestuur voor”, vertelt hij. “Het is belangrijk om in deze moeilijke periode als gemeente het statement te maken dat wij deze daden streng veroordelen. De reacties waren overweldigend positief. Dankzij schepen Luc Deleu en gemeenteraadsleden Dirk Janssens en Alexis Rons werd dat voorstel voorgelegd aan burgemeester Willy Segers. Hij stond volledig achter het idee, waarna de vlag de dag zelf nog omhoog werd gehesen.”

Sensibiliseren

Geert Ott verloor een van zijn beste vrienden op 20-jarige leeftijd door zelfdoding. “Hij viel op mannen, maar door zijn extreem christelijke familie durfde hij niet uit de kast te komen”, gaat hij verder. “Toen hij eindelijk op het punt kwam dat hij het durfde te vertellen, kon zijn familie dat niet accepteren. Daarop besloot hij om een einde te maken aan zijn jonge leven. We leven nu nog steeds in een maatschappij waar wij als ‘anders’ beschouwd worden. Toch is het zo belangrijk om iemand zijn of haar vrijheid te geven, gewoon te accepteren wie ze zijn, en dat vooral te respecteren. Er zullen altijd mensen zijn die het niet zullen begrijpen, maar daarom hoef je geen moord te plegen.”

Om die ‘problematiek’ in Dilbeek aan te pakken, stellen ze voor om meer te sensibiliseren. Dilbeeks Open Vld jongerenvoorzitter en gemeenteraadslid Alexis Rons legt uit: “Veel mensen zitten nog steeds in de kast uit angst voor hoe de maatschappij erop zal reageren. Kinderen moeten zichzelf kunnen en mogen zijn. Net daarom is het belangrijk om op jonge leeftijd te sensibiliseren. Scholen en verenigingen kunnen hierbij een enorm belangrijke rol spelen, ook in Dilbeek. Zo lijkt het voor ons belangrijk dat er flyers worden uitgedeeld of dat een spreker zijn of haar ervaringen deelt in scholen. Tegenwoordig krijgen zelfs trainers van sportverenigingen een opleiding over op welke manier ze moeten omgaan met iemand die gepest wordt wanneer men behoort tot de community.”

Beide hopen ze dat het gemeentebestuur werk maakt van een degelijke campagne.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland