Stadsarbeiders moeten alweer dagenlang waaivuil opkuisen: “De mensen leren het maar niet”

Een papier- en PMD-ophaling in combinatie met stormweer was alweer het ideale recept donderdag om de Zennestad om te toveren tot één grote vuilnisbelt. De stad moest 12 werkmannen optrommelen om alles op te ruimen. “Die zullen een paar dagen werk hebben om alles op te kuisen. De mensen leren het maar niet”, zucht schepen Katrien Vaes (Open VLD).

De Vilvoordse straten liggen bezaaid met allerlei plastic rommel, papier en karton dat alle kanten opvloog door de stormwind. “Het probleem is – spijtig genoeg – gekend”, legt schepen Vaes, bevoegd voor Openbaar Domein, uit. “Blijkbaar begrijpen sommige mensen nog steeds niet dat het noodzakelijk is om papier en karton samen te binden om dit te vermijden. Nochtans staat dit uitdrukkelijk in de sorteerinstructies op de kalender en op de website van de afvalintercommunale Incovo. Als dergelijk stormweer voorspeld is, wordt er bovendien telkens door Incovo een bijkomende oproep gelanceerd op Facebook.”

Quasi alle werkmannen van de stad Vilvoorde zijn sinds donderdagmorgen in de weer om het waaivuil op te ruimen in het centrum en de buitenwijken. “Dit is momenteel hun belangrijkste taak en het zal waarschijnlijk een paar dagen in beslag nemen. Twee ploegen gemeenschapswachten zijn dan weer sinds vanmorgen bezig met het sensibiliseren van de mensen. Waar nodig, halen zij ook blauwe zakken van de rijbaan of het fietspad en zetten zij die tegen de gevels.”

Om inwoners bewust(er) te maken werd nochtans reeds in het najaar gestart met een concrete actie rond waaivuil. “Zo kreeg elke inwoner in oktober een flyer in de brievenbus met nogmaals de duidelijke regels over hoe karton moet worden aangeboden. Sindsdien is er een regelmatige opvolging hiervan in wijken waarvan geweten is dat het nogal eens misloopt. In eerste instantie krijgen mensen nog een waarschuwing via een deurhanger en brief. Wanneer het probleem op bepaalde adressen blijven aanhouden, wordt er ook gesanctioneerd door middel van GAS-boetes.”

hdr
Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise