Don Bosco waagt zich aan Challenge Day

De leerlingen van het vijfde jaar van het Don Bosco-Instituut in Groot-Bijgaarden hebben er een indrukwekkende dag opzitten. Ze namen namelijk deel aan de Challenge Day.

 

De naam ‘Challenge Day’ zal wellicht geen belletje doen rinkelen, maar in Vlaanderen is het concept bij het grote publiek bekend van het VTM-programma Over De Streep. Daarin leren jongeren elkaar vertrouwen en spreken ze openlijk over het problemen, die soms diep verborgen zitten. De jongeren leren elkaar respecteren en begrijpen, en beseffen dat niet iedereen het altijd even makkelijk heeft.

ChallengeDayDilbeek-4Don Bosco Groot-Bijgaarden is de eerste school in de rand rond Brussel die deelneemt aan de Challenge Day. De leerlingen van het vijfde kwamen in cultuurcentrum Westrand de hele dag meewerken. De school nam dit schooljaar al voor de derde keer deel, wat hen een speciaal certificaat opleverde. “Omdat de begeleiders liefst in kleine groepjes werken, hebben we de dag drie keer georganiseerd en onze 250 vijfdejaars opgesplitst”, vertelt directeur Bert Vermaanen.

ChallengeDayDilbeek-1“Voor de leerlingen is dit een heftige dag. Hier worden zaken verteld waar anderen soms van schrikken. Maar je merkt wel dat het onderling respect en begrip daardoor veel beter wordt. Een regel van de Challenge Day is dat alles wat verteld wordt, binnen die vier muren blijft. Tenzij een leerlingen in gevaar is natuurlijk, dan kunnen we als school ingrijpen door bijvoorbeeld het CLB in te schakelen. De resultaten van zo’n Challenge Day laten vaak een sterke indruk na en van de leerlingen vergt het veel moed om zo openlijk te vertellen. Maar het brengt vaak ook mooie resultaten met zich mee.”

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland