Handelaars willen tweerichtingsverkeer

Enkele handelaars uit de Kasteelstraat in Dilbeek willen dat het tweerichtingsverkeer voor hun deur behouden blijft. Via een petitie konden ze dat bekomen.

Tijdens de gemeenteraad in Dilbeek stelde Open VLD voor om ook in het Masterplan Dilbeekse Kern het tweerichtingsverkeer in de Kasteelstraat te behouden. De plannen voorzien in het stuk tussen de Roelandsveldstraat en de Verheydenstraat namelijk eenrichtingsverkeer, maar de lokale handelaars vrezen dat ze hierdoor aan klantenverlies zouden lijden. Er werd een petitie met zo’n 900 handtekeningen ingediend voor het behoud van het verkeer in beide richtingen. Open VLD zette zich achter de vraag van de handelaars en kreeg steun van de UF. Daarom werd het punt op de gemeenteraad doorgedrukt.

Volgens schepen van openbare werken en mobiliteit Stijn Quaghebeur (N-VA) is dit een gemiste kans om het centrum van Dilbeek verkeersveiliger te maken. “In het masterplan werd een circulatieplan voorzien om het doorgaand sluipverkeer uit het centrum te weren. Met minder doorgaand verkeer in het centrum, wordt de dorpskern ook veiliger voor voetgangers en fietsers”, zegt hij. “In het voorbereidend traject is de oppositie ook nauw betrokken, zoals ook bewoners en handelaars. Maar nu maken Open VLD en UF plots een bocht van 180 graden. Al het voorgaande overleg en studiewerk blijken plots van geen tel meer.”

Door de aanpassing in het circulatieplan zal het verkeer in de Roelandsveldstraat niet meer verminderen, wat nochtans het beoogde effect was. “Er zal ook beduidend meer verkeer zijn in de Sint-Alenalaan. Bovendien zal doorgaand verkeer door het centrum niet ontmoedigd worden. Ik denk dat vele ondertekenaars vanuit het centrum dit niet bedoeld zullen hebben”, besluit Quaghebeur.

 

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland