Pajottenland ‘verkoopt’ zijn (lambiek)lucht

Het is ‘helaas’ slechts een 1 april-grap, maar het is wel een hele goeie.

Via de website www.spontanair.com werd zopas een “baanbrekend initiatief” gelanceerd die het mogelijk maakt om overal ter wereld lambiekbieren te produceren.

Zoals bekend kunnen traditionele Belgische lambiekbieren alleen worden geproduceerd in het Pajottenland en de Zennevallei, waar zich in de lucht niet-gekweekte gisten en micro-organismen bevinden. In de hele wereld staat het authentieke en unieke karakter van lambiek en oude geuze hoog aangeschreven.

Tot nu toe moesten professionele en amateurbrouwers elders in de wereld naar België trekken om authentieke lambiek te maken. Maar met de lancering van SpontanAir zou dat niet meer nodig zijn, claimt de website, die blijkbaar uitgaat van Lambic.info (het Geuzegenootschap).

“Voortaan kunnen bierliefhebbers samples kopen met daarin de bacteriên en micro-organismen die gepreleveerd werden in de onmiddellijke nabijheid van maar liefst twaalf lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen (Boon, Cantillon De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Girardin, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans) alsook van enkele experimentele geuzestekerijen zoals Bokkereyder, Le Chat Rebelle en H.ertie.”

Op de website worden de samples aangeboden, “vooral gericht op de Amerikaanse en Scandinavische markten”.

Wie echter een bestelling doet, komt er al snel achter dat het om een – weliswaar zeer goed uitgewerkte – aprilgrap en promotiestunt gaat.

Al is aan de site wel een goed doel gekoppeld, want je kunt in plaats van Pajotse lucht te kopen ook de slachtoffers steunen van de bomaanslagen in Zaventem en Brussel.

Topartikels editie Dilbeek-Ternat-Pajottenland