Aartsbisschop Leonard verzoent Sint-Alenaschool en kerkfabriek

Monseigneur André Leonard heeft gisteren de Sint-Alenaschool in Dilbeek bezocht. De aartsbisschop deed dat om te bemiddelen tussen de school en de kerkfabriek van pastoor Luc Cauwenbergh.

Eind januari vorig jaar kreeg de directie van de Sint-Alenaschool in Dilbeek het jammerlijke nieuws te horen dat het erfpacht van hun kleuterschooltje aan de Lambrechtslaan niet verlengd werd. De reden voor die beslissing was nooit echt duidelijk. Maar de kerkfabriek Sint-Ambrosius was onverbiddelijk: geen nieuwe overeenkomst. Liefst 60 kleutertjes stonden daardoor letterlijk op straat.

‘We hadden twee mogelijkheden: ofwel het schooltje opdoeken, ofwel een alternatief zoeken’, zegt directeur Christel De Smaele. ‘Die vonden we uiteindelijk op het speelpleintje Begijnborre. Dankzij het gemeentebestuur was het mogelijk om daar enkele containerklasjes neer te poten.’

Maar die situatie is verre van ideaal. ‘De lokalen zijn sterk verouderd en bovendien niet echt geschikt om les in te geven’, gaat De Smaele verder. ‘Ik hoop dat er alsnog een oplossing komt, want in totaal hebben we minstens vier nieuwe klaslokalen nodig.’

Die oplossing lijkt echter nog lang niet in zicht. Een verzoening daarentegen is wel in de maak. Die kwam er nota bene op aandringen van niemand minder dan aartsbisschop André Leonard. Hij moest de neuzen opnieuw in dezelfde richting krijgen. Een opdracht waar hij, naar eigen zeggen, zonder problemen in slaagde.

‘De mayonaise pakt weer’, glimlacht hij. ‘In dit geval waren er zo veel vooroordelen dat ik eerst met iedereen apart gepraat heb. Door eerst rustig met alle partijen te overleggen, heb ik deze moeilijke situatie kunnen ontrafelen. Daarom ben ik blij dat we vandaag opnieuw allemaal rond de tafel kunnen zitten. De eerste stap is gezet voor een definitieve oplossing.’

Heel concreet ingaan op de materie deed Leonard niet. ‘Ik ben er van overtuigd dat deze positieve sfeer er zal toe bijdragen om sneller tot een consensus te komen.’

De aartsbisschop zelf ziet een terugkeer naar de Lambrechtslaan wel zitten. Zijn pastoor Luc Cauwenbergh duidelijk iets minder. ‘Dat is √©√©n van de opties’, zegt hij. ‘Maar er zijn zeker ook nog ander mogelijkheden.’

Voor Hugo Tastenoy van het schoolbestuur lijkt de Lambrechtslaan de meest ideale piste. ‘De dossiers zijn technisch heel ingewikkeld’, zegt hij. ‘Een nieuw schoolgebouw zetten op het speelpleintje Begijnborre is quasi onmogelijk, omdat het hier over recreatiegebied gaat. Een renovatie van de gebouwen aan de Lambrechtslaan moet wel tot de mogelijkheden behoren. Het gebouw staat momenteel leeg. Ik hoop dan ook dat we tot een overeenkomst kunnen komen, zodat de toekomst van onze leerlingen verzekerd blijft.’