Afrit 12 opnieuw open

In Dilbeek werd afrit 12 opnieuw geopend. Het Agentschap Wegen en Verkeer en de gemeente Dilbeek had het afrittencomplex twee maanden lang gesloten om de impact na te gaan. Heel wat bestuurders haalden gisteren dan ook opgelucht adem. “Blij dat deze straf voorbij is”, zegt Daniel Peemans. “Hopelijk blijft het zo.”

Begin april werd het afrittencomplex Kattebroek, afrit 12, gedurende twee maanden afgesloten voor een proefproject. De tijdelijke sluiting botste op heel wat protest. Vooral op de sociale netwerksite Facebook werd hevig gediscussieerd. Een online petitie verzamelde zelfs 2500 handtekeningen tegen de sluiting.

Gisteren werd de afrit opnieuw geopend, tot grote tevredenheid van sommige automobilisten. “Wij zijn opgelucht”, vertellen Daniel Peemans en zijn vrouw Martine Matthys uit Sint-Jans-Molenbeek. “Eindelijk is de straf voorbij. We kunnen opnieuw via de makkelijkste en snelste weg naar huis.”

Het koppel begreep nooit waarom de afrit moest sluiten. “Compleet maf, toch”, zegt Daniel. “Sinds men zich meer toespitst op mobiliteit, komen er steeds meer files. Ik snap echt niet welke problemen deze afrit kan veroorzaken. Integendeel, de Ring werd toch ooit gebouwd om de centra te ontlasten. Hier doet men gewoon het tegenovergestelde.”

Voor Martine valt er een grote last van haar schouders. “Nu moeten we geen twee uur meer omrijden als we bij onze dochter in Diegem willen. En onze vrienden kunnen ons eindelijk opnieuw bezoeken. Ze vonden haast de weg niet meer. Want zoals bij alles, is het moeilijk om gewoontes te veranderen. Wij zijn in iedere geval heel blij dat we niet meer in de file moeten staan.”

Intussen lanceert Groen-sp.a een oproep aan alle inwoners van Dilbeek en omstreken, zowel voor- en tegenstanders om actief en positief deel te nemen aan toekomstige info- en participatiemomenten. “We hopen dat alle energie en ideeën gebruikt worden om samen tot oplossingen te komen”, zegt Cedric Dujardin.