Dilbeek trekt voor de derde keer naar Zuid-Afrika

Het jumelagecomité van Dilbeek trekt in november voor de derde keer naar Zuid-Afrika om er te verbroederen met de gemeente Franschhoek Stellenbosch. Gemeenteraadslid Jef Valkeniers (82) bokste een bomvol programma in elkaar met zelfs een tussenstop in Dubai.

De gemeente Dilbeek is sinds 1999 verbroederd met het Zuid-Afrikaanse Franschhoek Stellenbosch. Onder impuls van ereburgemeester Jef Valkeniers trok er al twee keer een Dilbeekse delegatie naar het verre land. In november wordt er een derde reis gepland die op 30 oktober vertrekt.

Reisbegeleider is opnieuw de 82-jarige Valkeniers. De man heeft een speciale band met het Afrikaanse land. Hij deed er ontwikkelingswerk, zijn dochter woont er en zijn vrouw – Aydrey Van Zyl – was er ooit minister.

‘Zelfs mijn huis is een kopie van een Zuid-Afrikaanse villa’, glimlacht hij. ‘In totaal reisde ik 82 keer naar Zuid-Afrika. Ik ken het land als mijn broekzak en dat deel ik graag met anderen. Uniek dit jaar is de tussenstop in Dubai. We blijven er twee keer overnachten, zodat iedereen de stad kan bezoeken. Vooral de vrouwen zullen tevreden zijn, want Dubai is het walhalla van de shopper.’

Daarna trekt het gezelschap naar Johannesburg. ‘We trekken op twaalf dagen tijd het hele land door. Er worden tussenstops gehouden aan het mooie Krugerpark, Knysna en Wilderness, het Tsitsikamma Nationaal Park, Port Elisabeth. Als laatste brengen we dan een bezoekje aan het stadje Durbanville, want daar woont mijn dochter op het wijnlandgoed Altydgedacht.’

‘Er is plaats voor veertig personen’, zegt Mimi Coppens van het comit√©. ‘Tot nu toe zijn er al twintig inschrijvingen. De kostprijs van de reis bedraagt 3.250 euro per persoon. Een serieus bedrag, maar nog steeds heel voordelig voor een reis van achttien dagen naar het mooiste land op aarde.’

Wie ook mee wil op reis kan best contact opnemen met Mimi Coppens via 02/569.13.79 of 0473/52.51.68.