Plantentuin pakt uit met wandelen op het water in gloednieuwe Eilandtuin

In de Plantentuin van Meise is deze week de nieuwe Eilandtuin van Plantentuin Meise ingehuldigd. De nieuwe tuin wordt gevormd door een groep eilanden met diverse oriëntaties en niveaus en creëert een waaier aan waterbiotopen, die enkel te bezoeken zijn via een 400 meter lange, meanderende wandeling over het water. Kostprijs: 1,2 miljoen euro.

In het hart van Plantentuin Meise, een voormalig kasteeldomein, ligt midden in de vijver van het Kasteel van Boechout een klein eiland. Een ideale plek om een nieuwe botanische collectie op te huisvesten met diverse water, oever en moerasplanten en bomen van over de hele wereld. Het winnende wedstrijdontwerp van Gijs Van Vaerenbergh architecten in samenwerking met Atelier Arne Deruyter, stelde voor het project te realiseren in twee conceptuele stappen.

Zo werd om de water- en moerastuin toegankelijk te maken en de oversteek vanaf de oever mogelijk te maken, eerst een 400 meter lang, meanderend, betonnen platform gestort doorheen het eiland. Door direct te storten op het bestaande eiland (en op dieper liggende paalfunderingen) werd op een eenvoudige ‘in situ’ manier één grote structuur gemaakt die de hele watertuin doorkruist. Het bestaande eiland diende als ‘bekisting’ voor dit pad.

Het afgraven en ophogen op diverse plaatsen, bracht daarna het water binnen in het oorspronkelijk eiland. Het eiland veranderde zo naar een archipel van diverse eilanden, met een ‘microtopografie’ van niveaus vlak onder en boven het watervlak, waardoor een breed spectrum van diverse water- en moerasbiotopen ontstonden: een mangrove, een varenmos, een Elzenbroekbos, een Japanse watertuin, een binnenpoel,…

Tegelijkertijd kwam door het afgraven de betonnen constructie los van de grond, en veranderde het in een 400m lange, meanderende wandeling ‘boven’ de verschillende watertuinen.

Vlaams minister van werk, economie, innovatie en landbouw, Jo Brouns benadrukte bij de feestelijke opening het wetenschappelijk belang van een levende collectie water- en moerasplanten: “Plantentuin Meise koestert de ambitie om met een levende collectie water- en moerasplanten substantieel bij te dragen aan het behoud van plantensoorten voor de toekomst. Het ontwikkelen en beheren van een levende collectie water- en moerasplanten stelt heel specifieke horticulturele en logistieke eisen wegens de ecologische en kweektechnische vereisten. De nieuwe Eilandtuin van Plantentuin Meise biedt met de omringende waterlichamen en de zonnige ligging, de ideale startsituatie om een aantrekkelijke en duurzame water- en moerastuin te ontwikkelen, die plaats biedt aan een rijke collectie planten.”

Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir laat weten dat ze opgetogen is met deze nieuwe realisatie. “Het is een extra troef voor de Plantentuin. De Eilandtuin toont wat de Plantentuin als toeristische attractie wil uitstralen: vernieuwende, belevende architectuur van hoog niveau, integraal toegankelijk en toch speels waardoor het een beleving wordt voor elke Plantentuinbezoeker. De Plantentuin zit als toeristische bestemming in de lift. In 2021 kwamen er maar liefst 227 689 bezoekers over de vloer, een record. Op 10 jaar tijd is het aantal bezoekers dus meer dan verdubbeld en daarmee zit de Plantentuin op schema om tegen 2025 250.000 bezoekers op jaarbasis aan te trekken.”

Foto: Plantentuin Meise

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise