350 Bodegemse bijnamen verzameld in boek

Bij de Bodegemse heemkring B.K.W verschijnt volgende maand het nieuwe boek ‚ÄėBodegemse Bijnamen, Glossarium van bijnamen uit de 19de en 20ste eeuw te Sint-Martens-Bodegem‚Äô, van de hand van de helaas allebei intussen overleden auteurs Peter Van Rossem en Jozef Crabbe.

In de lijvige uitgave ‚Äď 450 pagina‚Äôs ‚Äď worden 350 bijnamen van het landelijk gebleven dorp beschreven uit de voorbije tweehonderd jaar, wat ongetwijfeld vele heuglijke herinneringen zal oproepen aan het gemoedelijke Bodegemse dorpsleven van weleer.

Samen werden meer dan duizend individuele naamdragers genealogisch ge√Įdentificeerd, zodat wellicht iedere Bodegemse familie enkele voorouders in deze publicatie zal kunnen terug vinden.

Bijnamen hebben meestal een hoog folkloregehalte en waren steeds erg aanwezig in de omgangstaal. Ze identificeren dorpsfiguren meestal op ondubbelzinnige wijze en laten vaak ook toe om een verband te leggen met de plaatselijke identiteit, afkomst, herkomst, beroep of woonplaats van de naamdrager.

Veel bijnamen blijven tot vandaag doorleven bij talrijke afstammelingen. De oorsprong van de naamgeving wordt uitvoerig uit de doeken gedaan met kruislingse verwijzingen naar de bijnamen van de verwanten.

De Bodegemse heemkring B.K.W wil met deze publicatie aan een brede behoefte tegemoet komen. De bijnamenstudie levert tevens een belangrijke bouwsteen aan voor de sociaal-demografische geschiedenis van Sint-Martens-Bodegem.

  • Het fraaie drukwerk, rijkelijk ge√Įllustreerd met foto‚Äôs, is afgewerkt met een linnen boekband met goudstempeling, genaaid en voorzien van een geplastificeerde stofwikkel in meerkleurendruk.
  • De prijs bedraagt 37 euro, maar wie intekent v√≥√≥r 6 december 2014 betaalt slechts 32 euro (voor verzending binnen Belgi√ę moet u 10 euro bijstorten).
  • Bestellen via rekening BE96 0682 0081 6905 van Heemkundige Vereniging BKW.
  • Voorintekenaars kunnen het boek afhalen op de offici√ęle voorstelling op 13 december 2014 om 15 uur in het Cultuurcentrum Solleveld in Bodegem.
  • Bijkomende inlichtingen: www.heemkringbkwbodegem.be of Rik De Brandt; Heygemstraat 15A te 1700 Sint-Martens-Bodegem, 02-569.02.02