'Geen toename van aantal vliegtuigen boven Dilbeek'

Er is de laatste maanden helemaal geen toename van het aantal vliegtuigen boven het grondgebied Dilbeek. Wel gebeurt het aantal vluchten meer gespreid.

Dat zegt de federale ombudsdienst van de luchthaven van Zaventem in antwoord op het toenemend aantal klachten bij het gemeentebestuur van Dilbeek.

Sinds begin dit jaar komen er bijna wekelijks klachten binnen bij de gemeente van inwoners die menen dat er, sinds de herziening van de aanvliegroutes voor de luchthaven van Zaventem door de federale regering, van toepassing sinds 9 januari 2014, een aanzienlijke toename is van landende of opstijgende vliegtuigen boven Dilbeek.

Al deze klachten werden door de gemeente overgemaakt aan de federale ombudsdienst van de luchthaven Brussel-Nationaal.

Na maanden wachten maakte de ombudsdienst vorige week haar antwoord over aan de gemeente.

Volgens de dienst maken sinds 31 januari 2009 op weekdagen tussen 6 en 23 uuur alle vliegtuigen die op het zuidwesten vliegen (Frankrijk, Portugal, Spanje, Marokko, …) gebruik van de zogenaamde Ringroute over Dilbeek. Het gaat om 1.000 tot 1.400 vluchten per maand.

’s Nachts en op zaterdag en zondag vliegen er geen vliegtuigen over Dilbeek (behoudens uitzonderingen). In de maanden april tot en met september kent het aantal vluchten boven Dilbeek traditioneel een piek.

Sinds 9 januari 2014 werd de Ringroute, na een beslissing van de federale regering, licht gewijzigd om de overlast meer te spreiden. Gevolg van deze beslissing voor Dilbeek is geen toename van het luchtverkeer, maar enkel dat de vluchten meer gespreid boven de gemeente plaatsvinden. De overlast blijft beperkt tot weekdagen en enkel tussen 6 en 23 uur.

Als gevolg van de recente beslissing van een Brusselse rechter, die de federale regering verplicht om de huidige vluchtroutes boven Brussel te herbekijken, sluit Dilbeek zich aan bij het standpunt van de burgemeesters uit de Vlaamse Rand.

‘Alles wordt in het werk gesteld om te vermijden dat de Vlaamse Rand belast wordt met nog meer overvliegende vliegtuigen’, zegt burgemeester Willy Segers (N-VA).