Postbodes Dilbeek en Ternat staken tegen personeelstekort

In het postverdeelcentrum ‘New Ternat’ legden vrijdagochtend een 35-tal postbodes het werk neer, als protest tegen het personeelstekort bij bpost.

De actie concentreerde zich vooral bij de postbodes van Dilbeek en een deel van Ternat. In Asse, Affligem, Roosdaal en Liedekerke, gemeenten die eveneens via New Ternat worden aangestuurd, verliep de postbedeling normaal. Ook de krantenbedeling ondervond geen hinder.

‘Het personeelstekort blijft aanslepen’, zegt vakbondssecretaris Freddy De Mesmaeker (ACV-Transcom). ‘De postbodes kunnen hun verlof niet opnemen of krijgen hun overuren niet gecompenseerd. Sommigen werken zelfs zes dagen op zeven. De mensen geraken dat beu. Ook het ziekteverzuim neemt toe, wat de problemen nog groter maakt.’

New Ternat stuurt 120 rondes aan. ‘Naast de titularissen zou er een pool van 24 vervangers moeten zijn. Maar die pool bestaat alleen op papier.’

Volgens De Mesmaeker doet het management wel zijn best om mensen te zoeken. ‘Maar het is gewoon een zeer moeilijke regio om volk te vinden. Mensen hebben er voldoende kansen om elders aan de slag te gaan.’

De actie beperkt zich tot één dag. Maandag rijden de postbodes opnieuw normaal uit. Het management van bpost beloofde eerder al in Ternat zeven uitzendkrachten extra in te schakelen.

‘Dat zal echter niet volstaan. Maandag zitten we opnieuw rond de tafel met het management’, aldus De Mesmaeker