Dilbeekse monumenten vereeuwigd in miniatuur

Gepassioneerd miniatuurbouwer Herman De Vriendt (77) legde de laatste hand aan de kleine versies van twee Dilbeekse beschermde monumenten die hij kan toevoegen aan zijn bekende collectie van miniaturen uit het Pajottenland.

‘Deze keer hebben we gekozen voor de Sint-Wivinakapel en het Spaans Huis (een boerenhuisje uit 1773 ), beiden uit mijn eigen gemeente’, vertelt de Dilbekenaar die in het verleden al verscheidene historische cafés uit het Pajottenland in miniatuur reconstrueerde.

‘Ik heb nooit een opleiding houtbewerking gevolgd en bekijk ook nooit een plan wanneer ik een gebouw in miniatuur uitwerk’, zegt Herman. ‘Ik gebruik enkel wat foto’s en trek me dan dagelijks van 9 uur tot 17 uur terug om aan mijn huisjes te werken. Mijn vrouw Rita helpt me bij het vervaardigen van de kleien dakpannen en gevelsteentjes, maar dan nog kruipt er heel wat tijd in.’

‘Per huisje ben ik zo’n 3 à 4 maanden bezig. Nu Rita ook op pensioen is, zal het misschien wat sneller kunnen vooruitgaan’, lacht Herman, die de passie voor houtbewerking in het buitenland te pakken kreeg.’

Veel lof

‘Ik was 44 jaar buschauffeur voor groepsreizen en kwam vaak  in Oostenrijk’, vertelt hij. ‘Daar is alles in hout vervaardigd en ik raakte gefascineerd door die sculpturen. Wat ik daar zag, heb ik overgebracht naar hier om er onze plaatselijke monumenten mee op te bouwen. Voor de Sint-Wivinakapel heb ik ook het interieur gereconstrueerd opdat iedereen zoals in het echt via de ramen kan naar binnen kijken.’

Met zijn minutieus uitgewerkte miniaturen oogst Herman veel lof. ‘Een architect kwam me op een beurs vragen of ik op schaal werkte’, zegt Herman. ‘Toen ik zei dat ik gewoon voortging op foto’s, kon hij zijn oren niet geloven. ‘De verhoudingen zijn quasi perfect’ zei hij me, zoiets dat is leuk om te horen.’