Instandhoudingswerken Prinsenkasteel van start

De aanleg van de werfweg aan de vijver van het Prinsenkasteel is gestart voor de instandhoudingswerken aan het Prinsenkasteel. Begin 2026, zal het hele kasteeldomein terug veilig toegankelijk zijn voor het publiek.

Het gemeentebestuur van Grimbergen tekende samen met de Agentschappen voor Natuur en Bos en Onroerend Erfgoed en het Museum voor de Oudere Technieken (MOT), een geïntegreerd beheer(s)plan uit. “Het plan bevat een visie over het behoud van natuurlijke en historische elementen en het beheer van de site van het Prinsenkasteel en omgeving tot het jaar 2044”, zegt schepen van Erfgoedbeleid Karlijne Van Bree (Vernieuwing).

“Het plan werd al in 2021 ingediend bij het Agentschap Onroerend Erfgoed, maar omdat zo’n geïntegreerd beheer(s)plan redelijk nieuw is in Vlaanderen, waren er twee afzonderlijke goedkeuringsprocedures nodig.”

“Als onderdeel van het beheerplan en met de steun van Vlaanderen, startten intussen dringende instandhoudingswerken aan het Prinsenkasteel”, vult schepen van Wegen en Water Kristen Hoefs (CD&V MAX) aan. “De werken zijn cruciaal om verder verval tegen te gaan.”

“In de week van 9 september begon aanleg van de werfweg aan de vijver van het Prinsenkasteel. Dit gaat gedurende twee weken gepaard met zwaar transport. Ook start de aannemer met het ruimen van het slib, wat in de herfstvakantie wordt afgevoerd.”

“Na afronding van de werken, voorzien begin 2026, zal het hele kasteeldomein, inclusief ruïne, terug veilig toegankelijk zijn voor het publiek. Het MOT gaat deze historische site in de toekomst gebruiken om er allerlei educatieve en publieksactiviteiten te organiseren.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise