Schapen grazen in het Broekpark

Sinds 29 mei grazen in het Broekpark in Welle een 80-tal schapen. De schapen blijven er nog tot en met 13 juni onder toezicht van een herder en herdershond.

De gemeente Denderleeuw kiest bewust voor deze specifieke manier van groenbeheer. Begrazing door schapen biedt namelijk een alternatief voor het klassieke maaibeheer, de schapen eten buiten gras ook brandnetels en distels.

De Ardense Voskoppen en Mergellanders zijn dan ook veel beter geschikt dan gewone weideschapen om te grazen. Na hun dagtaak brengen ze hun nacht door in een afgespannen nachtweide in het park.

Denderleeuw werkt voor dit project samen met de Stal van Saffelaere, gespecialiseerd in begrazing met schapen. Herder Koen Everaert uit Lochristi is elke dag aanwezig in het Broekpark om toezicht te houden.

“Naast de begrazing zijn er ook educatieve momenten voorzien voor klassen uit Denderleeuwse scholen”, zegt milieuschepen Sofie Renders (CD&V).

“De kinderen krijgen er onder meer uitleg over het leven van de schapen en de samenwerking tussen de herder en zijn herdershond. Bij elk educatief moment wordt ook een schaap geschoren, wat een hele belevenis is voor de kinderen. In november komen de schapen terug en worden er opnieuw educatieve momenten georganiseerd voor de Denderleeuwse scholen”

Het is al het vierde jaar op rij dat schapen worden ingezet voor het beheren van het hooiland in het Broekpark. Door hun selectieve begrazing is er heel wat verschil in begroeiing en evolueert het Broekpark tot een echt landschapspark.

Topartikels editie Ninove-Dender