Schrapping uit perslijst leidt tot politieke rel in Denderleeuw

Het gemeentebestuur van Denderleeuw weigert voorlopig te antwoorden op de vraag waarom de lokale internetsite Denderleeuwonline.be werd geschrapt van de gemeentelijke perslijst.

Op de gemeenteraad vanavond vroegen zowel Vlaams Belang, N-VA, DVD als onafhankelijk raadslid Erna Scheerlinck om uitleg bij deze beslissing.

Nico De Brabanter, initiatiefnemer en hoofdredacteur van de website, publiceerde op 18 april een berichtje dat het schepencollege hem met een “eenzijdige beslissing” had geschrapt van de perslijst. Een reden daarvoor kreeg hij echter niet.

De Brabanter zelf vermoedt dat de oorzaak wellicht moet worden gezocht bij zijn “soms kritische artikels, zoals over de mislukte bloembak in Welle of de scherpe opiniestukken”.

Op de website verschenen de laatste maanden, naast het gewone lokale nieuws, een drietal zogenaamde opiniestukken, geschreven onder de schuilnaam Luk Renneboog. Alle drie zijn ze zeer kritisch voor de meerderheid en is vooral de toon ten opzichte van burgemeester en schepenen nogal behoorlijk denigrerend.

Of die stukken de reden zijn voor de schrapping blijft voorlopig een raadsel, want het college zegt (nog) niet welke “officiële” motivatie leidde tot de beslissing. Voor zover het al gaat om een beslissing van het college, want volgens raadslid Erna Scheerlinck wordt er in het collegeverslag zelfs nergens gerept over deze zaak.

Schepen van Communicatie Jürgen Ruysseveldt (sp.a-Open) verschool zich vanavond achter het huishoudelijk reglement dat bepaalt dat het gemeentebestuur dertig dagen de tijd heeft om te antwoorden op vragen van de raadsleden.

De oppositie nam daar geen vrede mee. “De beslissing is genomen, dus is ze logischerwijze gemotiveerd. We vragen gewoon wat de motivatie was, daar moet je toch niet over nadenken?”, antwoordde raadslid Koen D’Haenens (N-VA).

Ook tegenover de (overige) pers wilde Ruysseveldt achteraf niet antwoorden. Volgens de schepen moet zijn antwoord “eerst goed worden afgewogen”.

Topartikels editie Ninove-Dender