Politieke soap Denderleeuw: 'CD&V niet meer welkom in schepencollege' (update)

Vlaams Belang-raadslid Danny Bourgeois nam ook vandaag deel aan het schepencollege van Denderleeuw.

Dat is opmerkelijk, want de drie CD&V-schepenen – Jan De Nul, Sofie Renders en Alberic Sergooris – waren deze namiddag wél aanwezig bij de start van de collegevergadering. Omdat Bourgeois van burgemeester Jan De Dier (N-VA) toch mee aan tafel mocht, verlieten ze echter boos de vergadering.

danny bourgeois denderleeuwDanny Bourgeois (foto rechts) werd, als raadslid met de meeste anciënniteit, opgeroepen door de N-VA om de zieke schepen Geert Van Schelvergem (Plus) te vervangen.

Het VB-raadslid nam eerder al drie keer plaats aan de schepentafel. Dat was onder meer ook vorige week het geval. Wettelijk mag de burgemeester beroep doen op het raadslid als een schepen verhinderd is door ziekte of als een schepen om een andere reden, zoals belangenvermenging, niet mag deelnemen aan het college.

Intussen blijkt dat de CD&V-schepenen sinds eind april opnieuw wekelijks aanwezig zijn op het college, al nemen ze bewust niet deel aan de stemmingen. ‘Vorige week waren we afwezig, omdat het college op het laatste moment een dag was verplaatst, waardoor Bourgeois alsnog werd opgeroepen’, zegt schepen Jan De Nul.

Volgens De Nul (foto boven) nam burgemeester De Dier een loopje met de procedure. ‘Wij kwamen vandaag toe om 14.01 uur en op dat moment stond Bourgeois in de gang al te wachten op de burgemeester en de N-VA-schepenen’, zegt De Nul.

‘De waarnemende secretaris was in de collegezaal. Toen de burgemeester en N-VA-schepenen Koen D’Haenens en Erna Scheerlinck even later binnenkwamen, vroeg de burgemeester meteen aan Bourgeois om mee aan tafel te gaan zitten. Zijn aanwezigheid was nochtans niet nodig, aangezien zes van de zeven leden van het college aanwezig waren.’

‘Bourgeois mocht echter blijven van De Dier. Het is dus duidelijk dat het voor de burgemeester geen enkel belang meer uitmaakt of wij als CD&V-schepenen nog naar het college komen of niet. Hij doet gewoon zijn zin. Waarop wij beslisten om weer te vertrekken, want wij gaan uiteraard niet in een college zetelen met iemand van Vlaams Belang.’

Volgens De Nul moest De Dier eerst afwachten of het college voldoende in aantal was, voor hij Bourgeois opriep. ‘Bourgeois was echter als eerste aanwezig, wat bewijst dat De Dier hem al had opgeroepen nog voor hij wist of het college voldoende in aantal zou zijn.’

Conform gemeentedecreet

‘De mogelijkheid om een schepen te vervangen door het raadslid met de meeste anciënniteit is volledig conform het gemeentedecreet en heeft niets te maken met het al dan niet doorbreken van het cordon sanitaire’, reageert burgemeester Jan De Dier.

‘Op de agenda stond trouwens een punt waarbij schepen Geert Van Schelvergem sowieso niet mocht aanwezig zijn. Gezien de onduidelijkheid over de aanwezigheid van de CD&V-schepenen – vorige week stuurden ze zonder verwittigen hun kat omdat Van Schelvergem nog in ziekenhuis lag – werd het zekere voor het onzekere genomen en riepen we het oudst zetelende raadslid op zodat het college met zekerheid kon doorgaan.’

‘De CD&V’ers kwamen uiteindelijk toch opdagen, maar verlieten zonder een woord te zeggen onmiddellijk de zaal bij het zien van de heer Bourgeois. Blijkbaar hebben deze christelijke heerschappen geen nobele ideeën over bepaalde medemensen. Pittig detail: de CD&V-schepenen danken nochtans hun benoeming aan de steun van het Vlaams Belang.’