Gouverneur Briers bemiddelt in politiek conflict Denderleeuw

Gouverneur Jan Briers van Oost-Vlaanderen start op eigen initiatief gesprekken in Denderleeuw tussen coalitiepartners CD&V en N-VA. Dat bevestigt zijn kabinet.

Briers werd niet gevraagd door partijinstanties of de Vlaamse minister van Bestuurszaken. Over de inhoud levert hij geen commentaar.

In Denderleeuw zitten het er al maanden bovenarms op tussen twee van drie partijen in de meerderheid. Die bereikten hun hoogtepunten op de gemeenteraden van september en oktober.

Coalitiepartner CD&V weigerde de afgelopen weken deel te nemen aan een reeks vergaderingen, onder meer de OCMW-raad en de gemeenteraad. Ook op de politieraad bleven de Denderleeuwse CD&V-vertegenwoordigers weg, maar die vergadering kon wel nog plaatsvinden.

De voorbije weken waren er al verzoeningspogingen met medewerking van nationale afgevaardigden van CD&V en N-VA.

‘N-VA blijft de hand uitsteken’, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Matthias Diependaele, die voor N-VA bemiddelde.

‘De problemen kunnen opgelost worden, mits goede afspraken. Maar dan moet je rond de tafel gaat zitten. Als CD&V niet op de uitgestoken hand ingaat, dan vermoed ik een verborgen agenda.’

Bij de informele gesprekken die Briers voert, is Diependaele niet betrokken of ingelicht. ‘Als de gouverneur kan helpen, dan kan dat mooi meegenomen zijn,’ zegt hij nog.