Trofee voor het Nederlands bekroont al voor 32ste keer beste redenaarstalenten

Voor de 32ste keer al namen de beste redenaars uit verschillende scholen het tegen elkaar op tijdens de Trofee voor het Nederlands, georganiseerd door Rotary Asse. “De inhoud is voor ons belangrijk, maar zeker ook het taalgebruik.”

De Trofee voor het Nederlands is voor heel wat scholen een vaste afspraak. Al 32 keer ging Rotary Club Asse op zoek naar de meest welbespraakte leerling uit het zesde jaar. Donderdag in het CC Asse namen negen leerlingen deel aan de wedstrijd, geselecteerd door Sint-Donatus ASO en TSO uit Merchtem, Sint-Martinus ASO uit Asse, GTSM TSO uit Merchtem en Sint-Jozef ASO uit Ternat.

“Sinds corona is het wel steeds moeilijker om scholen te bereiken. We zijn afhankelijk van de leerkrachten Nederlands of hun school wil deelnemen”, zegt uittredend voorzitter Marc Van Den Eede. “We staan zeker open voor andere scholen en deelnemers, al beseffen we ook dat leerkrachten al heel wat taken hebben. Nochtans past ons welsprekendheidstornooi perfect in hun les. Sommige leerkrachten hebben hier zelf ooit nog op het podium gestaan. We zien dat het een boost van zelfvertrouwen geeft aan de deelnemers.”

De opdracht voor de leerlingen is niet simpel. Eerst brengen ze voor een volle zaal, een vakjury met onder meer journalisten Ivan Sonck, Geert van Istendael en Kerlijne Everaet en een jongerenjury een tekst die ze tijdens de lessen al mochten voorbereiden. Daarna kiezen de deelnemers uit een reeks krantenartikels een thema waar ze hun volgende redevoering over zullen brengen. 

“Ik had verwacht dat ze meer eigentijdse thema’s zouden kiezen, maar de jongeren gingen voor zware thema’s als abortus en pharmaonderzoek. Belangrijk is ook dat ze hun eigen mening geven, al kwam dat deze keer iets minder aan bod”, aldus Marc Van Den Eede.

Erevoorzitter Lode Pletinckx legt uit waar de jury op let. “De inhoud is uiteraard belangrijk, ook hoe men de zaal bespeelt. Maar ook vormelijk en het taalgebruik vinden we als jury belangrijk. Net als het correct gebruik van het Nederlands.” Tijdens de pauze hield vzw De Rand overigens een bevraging bij de leerlingen over hun taalbeleving.

En dat is waar het voor Rotary Asse allemaal om draait, al 32 keer op een rij. Uiteindelijk ging de Trofee voor het Nederlands bij het TSO naar Sint-Donatus, bij ASO naar Sint-Jozef. Individueel wonnen Gorik Verberckmoes (GTSM TSO) en Ariana Nadirzadeh (Sint-Jozef ASO). Zij winnen een boekenpakket, de scholen een cheque van 750 euro.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk