Imkers van Asse en de milieuraad, gaan de strijd aan tegen Aziatische hoornaar

De Imkers van Asse kregen recent de steun van de milieuraad voor een lente-campagne in de strijd tegen de Aziatische hoornaar. Die wespensoort vormt een grote bedreiging voor de honingbij en andere bestuivers, waardoor verdelging de enige oplossing is.

Wat is het probleem?

Aziatische hoornaars zijn uitheemse insecten die zich de laatste jaren in onze streken hebben gevestigd. Aangezien ze hier geen vijanden hebben, kunnen ze zich jaarlijks met een factor 5 vermenigvuldigen. Iedere koningin van de Aziatische hoornaar produceert in haar nest jaarlijks meer dan 12.000 nakomelingen.

Maar ieder nest verslindt tegelijk 11,5 à 15 kg insecten om de larven te voeden. Ze jagen graag op honingbijen, waardoor de imkers ze als een grote bedreiging ervaren. Helaas eten ze ook andere bestuivers, zoals wilde bijen, allerlei wespen, vliegen, spinnen, … Vorige zomer moest de brandweer vaak uitrukken om op ontelbare plaatsen nesten te vernietigen.

Wat houdt de actie in?

Om te vermijden dat de invasie van de Aziatsiche hoornaar komende zomer nog erger wordt, organiseren de imkers deze lente een actie om de talrijk uitvliegende koninginnen voortijdig te vangen. Zo voorkomen de imkers dat de hoornaars een nest maken. Dit doen ze door 100 selectieve lokvallen uit te zetten voor het vangen van deze koninginnen.

De inwoners die een lokval plaatsen, kregen hiervoor de nodige instructies en gaan het engagement aan om gedurende de maanden maart en april wekelijks de registraties door te geven. Zo kan de effectiviteit van de actie eenvoudig gemeten worden.

Meer info en meewerken?

De lokvallen zijn reeds allemaal verdeeld, maar voor meer informatie en de verdere opvolging kan je terecht op het e-mailadres aziathoornaar.asse@gmail.com

Meer info vind je op de website van Imkers Pajottenland, of in de wespenfolder op deze pagina.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk