35 jaar na zijn overlijden krijgt politieagent Luc De Lauw nieuwe gedenksteen

35 jaar geleden kwam politieagent Luc De Lauw om het leven tijdens een brutale aanslag in de Pontbeeklaan in Zellik. Zijn collega AndrĂ© De Rijck raakte daarbij zwaar gewond. 35 jaar later onthulden collega’s van politiezone AMOW een nieuwe gedenksteen en legden er bloemen neer.

Het zou een gewone routinecontrole moeten worden, die bewuste dinsdag 29 november 1988. Politieagent Luc De Lauw en zijn collega-brigadeagent André De Rijck werden op pad gestuurd om te controleren of er geen afval werd gedumpt in de Pontbeeklaan, daar waar nu het Zellikse Researchpark ligt. In het donker zien ze de koplampen van een witte auto. Met hun combi naderen ze het voertuig en controleren ze met een zaklamp of er iemand in zit. In een eerder interview vertelt André De Rijck wat er toen allemaal gebeurde.

“Er zat niemand in de auto. Er lag enkel een geruit deken. Een seconde later was er een flits en een knal op slechts twee meter van onze wagen. Ik voelde onmiddellijk een stekende pijn aan mijn linkerarm en de linkerkant van de borst. We zijn beschoten, dacht ik. Ik duwde het gaspedaal in. Er klonk nog een schot. De auto was onbestuurbaar, ramde een boom en belandde in de berm. De auto lag vol glas en rommel. Ik tastte in het donker naar Luc maar kon hem niet vinden. Later bleek dat Luc fataal werd getroffen toen onze politiewagen werd beschoten. De hulpverleners vonden hem tussen de zetel en het dashboard.”

Luc De Lauw was op dat moment nog geen maand in dienst bij de politie van Asse nadat hij de Brusselse politieacademie had verlaten. Collega André De Rijck telde al meer dienstjaren en raakte bij de aanslag zwaargewond. Hij verloor zijn rechteroog, had een verbrijzelde linkerarm en kogel in de linkerborst. Hij moest uiteindelijk drie jaar revalideren vooraleer hij opnieuw dienst kon nemen bij het politiekorps van Asse.

Wie de aanslag gepleegd heeft en de dader van de moord is, werd nooit helemaal opgehelderd. Er waren wel vermoedens, maar een dader werd nooit veroordeeld. In de Pontbeeklaan op de plek waar de aanslag gebeurde, werd nadien een gedenksteen geplaatst voor Luc De Lauw. Vandaag, 35 jaar na de feiten, werd een nieuwe gedenksteen onthuld nadat de straat werd heraangelegd. Leden van de huidige politiezone AMOW legden er bloemen neer. “Enerzijds brengen we hulde aan Luc. Anderzijds is het ook een waarschuwing voor onze huidige collega’s. In onze verruwde samenleving loert het gevaar overal, zelfs in een gewone routineklus”, klonk het.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk