Asse doet aan tegelwippen en geeft het goede voorbeeld door beton van Mallepietje uit te breken

Nog tot 31 oktober nemen heel wat gemeenten deel aan het Vlaams kampioenschap tegelwippen. Ook Asse wil zoveel als mogelijk ontharden en geeft het goede voorbeeld door de fundering van het voormalige Mallepietje uit te breken.

De chalet van het voormalige Mallepietje langs de Bergestraat is al even afgebroken, maar de felrode fundering bleef wel nog een schrale betonvlakte. Tot nu, want vorige week ging de graafmachine langs en werd de fundering uitgebroken. Het gemeentebestuur nam dit initiatief omdat ook de gemeente Asse deelneemt aan het Vlaams kampioenschap tegelwippen. Steden en gemeenten nemen het nog tot en met 31 oktober tegen elkaar op om zoveel mogelijk tegels te wippen en dus te ontharden.

“De fundering van het voormalige Mallepietje maakt plaats voor de aanleg van een kwalitatieve toegang tot het Waalborrepark”, klinkt het bij het gemeentebestuur. “Een nieuw toegangspad naar het park wordt aangelegd in herbruikte granietkasseien. De resterende ruimte groenen we in met gras, bloembollen en struiken. Ook wordt een oude draadafsluiting weggenomen. De totale oppervlakte ontharding van dit project bedraagt 305 vierkante meter.”

Asse streeft in haar klimaatactieplan naar een vierkante meter ontharding per inwoner tegen 2030. “Daarom hopen we dat de inwoners massaal gaan tegelwippen”, zegt schepen van Milieu Peter Verbiest (N-VA). “De technische dienst bekijkt trouwens bij elke heraanleg van een straat op welke manier we kunnen ontharden of verharding vermijden. Het voorbije jaar konden we zo al ruim 9.000 vierkante meter ontharden.”

Dankzij de groenadviseur van 3Wplus en de tuinrangers kan je rekenen op gepersonaliseerd advies bij jouw onthardings- en vergroeningsproject. “Gedurende de duur van deze campagne bieden we tegeltaxi’s aan: de werklieden komen jouw gewipte tegels ophalen. Iedereen die beroep doet op de tegeltaxi engageert zich om de ontharde zone als groenzone te onderhouden. Deelnemende gezinnen en straten maken bovendien kans op waardebonnen of een wijkborrel.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk