Ternat is FairTradeGemeente

Ternat mag zich ook de komende drie jaar opnieuw een FairTradeGemeente noemen. De titel werd verlengd omdat de gemeente allerlei acties rond eerlijke handel organiseert. De jury kende Ternat zelfs de hoogst mogelijke score toe. Gemeenten die zich inzetten voor eerlijke handel én voldoen aan 6 criteria, ontvangen de titel van ‘FairTradeGemeente’. Het toont aan dat een gemeente én haar inwoners eerlijke en lokale duurzame handel niet alleen een warm hart toedragen, maar er ook effectief werk van maken.

Ternat draagt al sinds 2011 de titel van FairTradeGemeente. Iedere drie jaar moet je opnieuw bewijzen dat je die titel nog steeds verdient. Op basis van zes criteria kent een jury een score toe. Dit jaar behaalde Ternat de score A. Dat is het hoogst mogelijke resultaat en dus mogen ze zich ook de komende drie jaar een FairTradeGemeente noemen.

Ternat kreeg het A-label omdat het kiest als geëngageerd bestuur om eerlijke handel op te nemen in de beleidsverklaring. Ze kiest bij evenementen bewust voor aankoop van lokale en duurzame voeding en moedigt de lokale winkels aan om fairtrade producten aan te bieden. Tijdens de Week van Fairtrade deelde ze, in samenwerking met de Commissie ISDO eerlijke bananen uit aan pendelaars en de leerlingen van de middelbare school. Ook in het gemeentehuis en de bibliotheek stond deze enthousiaste trekkersgroep er met een fairtradestand. En met het evenement ‘Exotisch terras’ deze zomer bevorderde het, in samenwerking met de wereldwinkel Oxfam, de eerlijke handel of Fair Trade. 

Topartikels bij Goeiedag.be
Meer kort nieuws