Gemeente zit niet met een rattenplaag maar rattenvanger staat wel beschikbaar

Oppositieraadslid Erik Beunckens merkt de laatste tijd steeds meer ratten op in het straatbeeld en vroeg op de gemeenteraad of Asse met een rattenplaag zit. Uit de cijfers blijkt dat dit niet het geval is, al is de rattenvanger wel beschikbaar voor wie wel last heeft van ratten.

Het viel Erik Beunckens (ZellikRelegem-Volk) de laatste tijd op dat hij ‘s avonds en ‘s nachts meer en meer ratten ziet lopen in diverse straten. Hij kreeg bovendien van verschillende mensen bevestiging dat dit elders ook het geval was. Daarom wilde hij weten of de gemeente te kampen had met een rattenplaag. Uit cijfers die bevoegd schepen Edwin Fabri (CD&V) hem aanreikte, blijkt alvast van niet. “In 2019 ving de rattenvanger 333 ratten. Dat cijfer steeg tot 451 in 2021 maar daalde vorig jaar opnieuw naar 365. En dit jaar werden al 52 ratten gevangen. Niets wijst er dus op dat er meer ratten zijn”, zegt schepen Fabri.

De schepen wijst erop dat inwoners van Asse nog steeds een beroep kunnen doen op de rattenvanger. Na een melding via mail of telefoon komt hij dan langs. Meestal is dat op een dinsdagvoormiddag of een donderdagnamiddag. Er moet wel iemand thuis zijn. “Het grootste probleem ligt wel bij onszelf. Er slingert te veel zwerfvuil rond en bovendien vinden ratten overal bakjes met kippen- of katteneten. Daar komt nog bij dat er steeds minder natuurlijke vijanden van de rat zijn, waardoor zij zich dus makkelijker en sneller voortplanten”, geeft schepen Fabri nog wat wijze raad mee.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk