Delhaize opent grootste wijnbottelarij in Kobbegem

Delhaize, een van de grootse wijnverkopers van het land, heeft zijn nieuwe wijnbottelarij geopend in Kobbegem op de voormalige site van Het Laatste Nieuws. Met een bottelcapaciteit van 36 miljoen liter per jaar, wat gelijk is aan de inhoud van 14 olympische zwembaden. Hiermee is de bottelarij meteen de grootste van de Benelux. Wijn is een groeimarkt, vooral in het prijssegment tot 7 euro de fles. Delhaize heeft het ruime aanbod aan wijnen steeds als een marketing tool gebruikt.

Al 140 jaar bottelt Delhaize zelf wijn. “Vroeger verpakten we ook onze eigen chocolade, zorgden we voor de conserven en brandden we onze eigen koffie”, zegt Roel Dekelver, woordvoerder van Delhaize. “Maar je kan niet alles zelf blijven doen, al bleven we onze bottelarij-activiteiten – de vorige stond in Molenbeek en was de helft kleiner – wel altijd behouden omdat daar verschillende voordelen aan zijn.”

De prijs die je in de winkel betaalt, om te beginnen. “Reken maar op twee tot vier euro per fles minder. We werken daar bijvoorbeeld met herbruikbare flessen. Klanten leveren die terug in, krijgen statiegeld én wij kunnen die tot zeven keer opnieuw gebruiken. Wat goedkoper is. We bottelen ook constant, het jaar door, wat efficiënter is. En qua transport is het ook veel interessanter om vrachtwagens met citernes naar hier te laten rijden dan vrachtwagens gevuld met flessen. Bij die laatste transporteer je ook veel lucht, paletten en flessen. In een citerne enkel wijn. Hetzelfde verhaal bij maritiem transport voor wijn uit overzeese landen. Bij bulk heb je maar één zeecontainer nodig, bij eenzelfde hoeveelheid in flessen twee. Op die manieren besparen we de helft op de transportkosten. Naast financiële voordelen is er dus ook het duurzame verhaal.” De nieuwe bottelarij zal ook voor andere merken bottelen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk