Aan vijf fietsherstelzuilen kan je voortaan jouw fiets herstellen

De gemeente Asse installeerde vijf publieke fietsherstelzuilen waar je terecht kan voor een kleine fietsreparatie of bij een platte band. De zuilen staan op plekken waar veel fietsers passeren, zoals aan de stations.

Een lekke band tijdens de pendelrit naar het werk? Of een haperende ketting tijdens een mountainbikeritje met de vrienden? Voortaan kan je in Asse op vijf plaatsen zelf het euvel verhelpen, ook als de vertrouwde fietsenwinkel gesloten is. “We installeerden onlangs vijf fietsherstelzuilen op plaatsen waar veel fietsers passeren”, zegt burgemeester Koen Van Elsen (CD&V). Je kan de fietsherstelzuilen terugvinden op de Hopmarkt, aan de vernieuwde parking in Asse-Terheide en aan de drie treinstations in Asse, Zellik en Mollem.

Dieter Roelandt van de dienst Mobiliteit geeft wat meer uitleg over de zuilen. “In de zuil zitten verschillende tools verborgen zoals schroevendraaiers, Engelse sleutels en inbussleutels. Een klein defect aan de fiets kan je zo zelf herstellen. Er is ook een fietspomp zodat je de band opnieuw kan oppompen. Dat kan voor elk type fiets maar bijvoorbeeld ook bij rolstoelen of kinderwagens. Je kan op de zuil ook een qr-code scannen en die leidt naar een website met uitleg hoe je een bepaald defect kan herstellen.”

De gemeente zal later nog evalueren of het systeem uitgebreid kan worden naar bijvoorbeeld scholen. “We hebben dit systeem opgepikt in andere gemeenten waar dit een succes is. Het doel is ook om in de nabije toekomst naast deze zuilen ook nog oplaadpunten voor elektrische fietsen te installeren. Zeker aan de vernieuwde fietsenstalling op de Hopmarkt zal dit succes hebben”, aldus burgemeester Koen Van Elsen. De gemeente Asse betaalde net geen 10.000 euro voor deze vijf fietsherstelzuilen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk