Na een hondenlosloopweide opent Filip nu ook speelweide voor kinderen

Hij startte al op eigen initiatief met een hondenlosloopweide in Hekelgem en nu opende Filip Van Cauteren (65) ook een grote speelweide voor kinderen. “Er is toch niets zo zalig dan als kind in de natuur te kunnen ravotten?”

In de zomer van 2020 lanceerde Filip Van Cauteren het idee om met een hondenlosloopweide te starten. De weide langs de Weimeersweg in Hekelgem groeide uit tot een succes. Heel wat hondenbaasjes zakken regelmatig af naar de weide waar ze hun honden ongestoord konden laten loslopen terwijl ze op een bankje alles in de gaten kunnen houden en een babbeltje maken met andere hondeneigenaars.

Deze zomer komt hij met een heel nieuw idee op de proppen. Een weide op de hoek van de Boekhoutstraat met de Terlindenstraat stelt hij nu ter beschikking van spelende kinderen. “Ik gebruik de weide om mijn pony’s op te laten grazen. Maar nu ze het gras kort gegeten hebben, leek het mij ook de ideale weide om kinderen tijdens de zomervakantie op te laten ravotten. Begin juli stelde ik de weide open en stak een zeventigtal formulieren in de brievenbussen in de buurt”, legt de dieren- en kindervriend uit.

De inspiratie voor de speelweide voor kinderen haalde hij dus bij het succes van de hondenlosloopweide. “De weide telt al 220 leden op Facebook en wordt drukbezocht. Telkens als ik er langskom, zie ik dan ook zalige, gelukkige gezichten. Het leeft echt en er is ook veel respect voor de regels. Er is geen overlast en ik moet ook amper iets opruimen. Dat zette me aan het denken om ook een speelweide te openen.”

Kinderen zijn nog een hele zomervakantie lang welkom op de speelweide. “Van mij mogen ze er alles doen. Fietsen, voetballen, kampen bouwen, putten graven om te knikkeren zoals ik vroeger deed, alles kan. De weide is echt bedoeld voor de kinderen uit de buurt en om buiten te ravotten zoals de jeugd dat vroeger deed. Want veel locaties zijn er zo niet meer en ook niet elk kind heeft thuis een even grote tuin”, aldus Filip.

Het enige wat hij vraagt is dat de kinderen de weide ‘s avonds netjes achterlaten en respect hebben voor de omwonenden. Jasper (8) en Mathis (4) Legiers vinden het alvast een prima initiatief. De broertjes wonen in de buurt en kwamen al eens een kijkje nemen. Ze zien het zeker zitten om tijdens de vakantie kampen te komen bouwen tussen de fruitbomen of er te frisbeeën. Filip zal ook nog enkele bankjes voorzien waarop ouders even rustig kunnen verpozen en sowieso is de weide ook veilig afgeschermd van de weg.

Nog opvallend: Filip Van Cauteren is bestuurslid bij de lokale afdeling van Open VLD maar zowel de hondenlosloopweide als de speelweide zijn een eigen initiatief van hem. “Ik heb al gesproken met schepen en partijgenoot Hans Cornand. Want ik zou dit graag via de gemeente verder realiseren op andere plekken.”

De reacties op zijn initiatief zijn dan ook steevast positief en heel wat ouders hebben al laten weten dat ze hun kinderen zeker eens op de weide zullen laten spelen. “Sommigen vroegen me ook al of ik hier eens geen wijkbarbecue of garageverkoop wou organiseren. De weide leent zich daar perfect toe, dus dat zit er misschien nog aan te komen aan het einde van de zomer.”

Topartikels editie Ninove-Dender