Geen zumbales meer op speelplaats Sint-Jozefsschool na klachten uit buurt: “En dat voor ocharme een uurtje muziek”

Geen zumba meer op de speelplaats van de Sint-Jozefsschool in Vilvoorde. Na klachten van buurtbewoners over geluidsoverlast mogen de lessen enkel nog in de turnzaal of elders doorgaan.

Emmanuelle Luque (39) geef als zelfstandige in bijberoep al een tijdje zumbalessen in het Vilvoordse. Vorig jaar vonden de sessies ‘Zumba with Emma’ nog plaats op de Asiat-site. Toen er in oktober verbouwingswerken startten, verhuisde Emmanuelle naar de Sint-Jozefsschool in de Groenstraat waar ze de turnzaal huurt op maandag- en donderdagavond. Dan komen er tussen 10 en 25 sportievelingen – al naargelang de periode – zich een uurtje in het zweet werken. Ze kreeg ook toestemming van de directie om de lessen op de speelplaats te laten plaatsvinden bij warm weer.

Van 19.30 tot 20.30 uur weergalmt er dan ook zuiderse ambiance in de wijk. “Zumba heeft geen effect als de muziek superstil staat”, legt Emmanuelle uit. “Dan gaat er niemand naar de les komen. Het moet wel wat opzwepend zijn.”

Daar komt nu echter een einde aan. Na klachten van buurtbewoners werd de instructrice aangemaand om de lessen enkel nog in de turnzaal te laten plaatsvinden of helemaal een andere locatie op te zoeken. “Het is nochtans maandenlang supergoed verlopen allemaal. Toen ik begonnen ben, heb ik overal in de bussen in een straal van 100 à 200 meter een briefje gaan steken met mijn telefoonnummer voor het geval mensen toch vragen of opmerkingen zouden hebben. Sinds het mooi weer is in mei heb ik vaak buiten les gegeven. Het is gewoon veel te warm in de turnzaal want er is geen airco en geen verluchting. Vroeger was het logisch dat een zumba- of een andere sportles binnen plaatsvond. Sinds corona hebben de mensen echter de gewoonte om buiten te sporten en ze verwachten dat dat ook zo blijft als het mooi weer is.”

Intussen ving Emmannuelle echter op dat er toch een paar omwonenden waren die klaagden over geluidsoverlast. “Ik heb toen meteen zelf getest of ik over het maximaal toegelaten aantal decibel ging en dat was niet het geval. Na een eerder telefoontje heb ik één bewoner hierover ontmoet. Ik had hem nota bene zelf een bericht gestuurd met de vraag of de hinder nu minder was nadat ik mijn geluidsbox anders had opgesteld. Hij is dan opgedaagd tijdens de les die ik ook heb moeten onderbreken. Hij zei dat ik geen respect had voor de bewoners en dat ‘ze’ altijd overlast hadden hier in de buurt. Da’s de enige klager waarvan ik weet heb. De politie is ook eens langsgeweest maar zij zijn sowieso verplicht om te komen als ze gebeld worden. Voor hen was er geen probleem.”

Maar uiteindelijk moest Emmanuelle toch inbinden. “Ik verwijt de directie, die altijd heel behulpzaam en correct geweest is, helemaal niets maar het is gewoon een spijtige zaak. Voor ocharme een uurtje muziek en dat niet eens tot 22 uur ‘s avonds. Het is ook geen zware techno of hard metal die ik afspeel. Ik ken trouwens ook vrij veel mensen die in de buurt van de school wonen en die vinden het spijtig dat het stopt omdat ze er zo van genoten. ‘Wij stonden in onze tuin te dansen als het zumba was’, hoorde ik van hen. Ook de kindjes uit de buurt kwamen geregeld meedoen.”

Voorlopig wijkt Emmannuelle voor haar zumbalessen in open lucht uit naar de Asiat-site.

Populair in editie Vilvoorde-Grimbergen-Meise