Tien plaatsen krijgen extra controles inzake dierenverwaarlozing

Sinds vorig jaar beschikt politiezone AMOW (Asse/Merchtem/Opwijk/Wemmel) over een team dierenwelzijn dat zich focust op de opsporing van dierenverwaarlozing. Tijdens een recente actie werd er gefocust op drie zaken: actief opsporen van dierenverwaarlozing en -mishandeling, hercontroles van voorgaande dossiers gerelateerd aan dierenwelzijn en toezicht in het Kerremanspark in Zellik op loslopende honden.

“In totaal kon het team een tachtigtal dieren controleren op 23 adressen”, zegt politiewoordvoerder Fred Scrayen. “Tijdens de controles werd er gekeken naar de aanwezigheid van water en voedsel, de hygiëne van de dieren en hun verblijf, de aanwezigheid van beschutting, de veiligheid van het verblijf en natuurlijk ook naar de algemene gezondheid van de dieren zelf. Op tien plaatsen bleek er verdere opvolging nodig te zijn. Deze eigenaren zullen zich binnenkort aan een hercontrole mogen verwachten.”

Team dierenwelzijn voerde ook twee grondige patrouilles te voet uit in het Kerremanspark in Zellik. “We kregen verschillende meldingen over honden die niet aangelijnd zouden zijn tijdens het wandelen. Tijdens de patrouilles werd gelukkig geen enkele loslopende hond opgemerkt. Weet dat dit ten allen tijde verplicht is. Doe je dit niet, dan riskeer je een boete”, waarschuwt Fred Scrayen.

Het parkreglement zal nog verduidelijkt worden met extra pictogrammen en voor de zomer komt er nog een hondenlosloopweide op de flanken van het Kerremanspark. Het team dierenwelzijn roept op om feiten van verwaarloosde of mishandelde dieren te melden via een mailtje naar pz.amow.dierenwelzijn@police.belgium.eu.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk