Ontwikkelingsmedewerkers krijgen doorgedreven training

Bestuursleden van ontwikkelingsorganisatie Enabel kregen afgelopen week een training in echte ‘Kamp Waes’-stijl in het PIVO in Asse. Binnenkort krijgen ook hun medewerkers op het veld die training, zodat ze voorbereid zijn op onverwachte en mogelijk gevaarlijke situaties. 

Het Provinciaal Instituut voor Vorming en Opleiding (PIVO) in Asse was vorige week het decor voor een doorgedreven training gegeven door medewerkers van G4S en S.A.F.E. Gedurende drie dagen kregen enkele bestuursleden van Enabel, het Belgisch ontwikkelingsagentschap, een doorgedreven training om zich voor te bereiden op allerlei situaties die zich tijdens het uitvoeren van hun job kunnen voordoen. De komende maanden gaan de medewerkers die nu al actief zijn in het veld de training ook nog volgen.

“Dit is een nieuwe samenwerking tussen G4S en S.A.F.E. met Enabel waarbij we hun medewerkers zo goed mogelijk willen voorbereiden op hun werk in landen of regio’s waar de veiligheid niet altijd gegarandeerd is”, zegt Yannick De Smet, Regional Director G4S Academy Europe.

Tijdens de driedaagse training op het PIVO rond een goede mindset en een reisvoorbereiding van de deelnemers, met ook de nodige aandacht voor een goede kennis van EHBO. Tijdens de laatste dag krijgt alle theorie een praktische invulling in de vorm van drie scenario’s. “In een eerste scenario krijgen ze bijvoorbeeld te maken met een zwaar auto-ongeluk met gewonden waarbij ook de auto dreigt in brand te vliegen. Een tweede scenario simuleert een checkpointcontrole die uit de hand dreigt te lopen”, zegt Yannick De Smet.

Het doel is dat de kandidaten hun kalmte bewaren om uit de netelige situatie te raken. “Vooraf krijgen ze enkele aandachtspunten mee. Zo is het doel bij het tweede scenario om de situatie niet te laten escaleren en goed de controle te houden. Nadien volgt er telkens een debriefing met de ervaren instructeurs.”

Voor de medewerkers van Enabel die op het veld actief zijn, kan deze training een hulp zijn wanneer ze effectief in zulke situaties belanden. “We zijn met tweeduizend medewerkers actief in een twintigtal landen, voornamelijk in Afrika en het Midden-Oosten. In veel van die landen is de veiligheid niet altijd gegarandeerd en via deze training willen we onze mensen bewust maken van de context waarin ze werken”, zegt Guido Couck, communicatieverantwoordelijke van Enabel.

Ruim tweehonderd Belgische medewerkers zullen de komende maanden deze opleiding krijgen wanneer ze terug in het land zijn. Aan de hand van hun getuigenissen kunnen ook nog extra scenario’s uitgewerkt worden. “Vroeger kregen ze al een theoretische opleiding, nu zit er een deel praktijk bij. Deze opleiding met veel praktische en verrassende elementen is dan ook zeer goed. Je hoopt altijd dat er niks ernstig gebeurd maar je weet maar nooit. Een goede voorbereiding is dus nodig”, aldus Guido Couck.

De training wordt ook telkens aangepast naargelang de regio waarin de medewerkers actief zijn. Yannick De Smet geeft alvast nog enkele belangrijke vuistregels mee voor wie in conflictgebied woont of werkt. “Wees steeds goed voorbereid, bouw een lokaal netwerk uit en laat nooit iemand alleen in een gevaarlijke situatie.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk