Ontdek zondag tijdens Erfgoeddag in première de documentaire over ‘t college

Ook in Asse focust Erfgoeddag komende zondag op de geschiedenis van het onderwijs. In première zal dan ook de documentaire te zien zijn met getuigenissen van oud-leerkrachten van ‘t college.

Over enkele schooljaren valt het doek over het schooltje in de Mollestraat waar ruim anderhalve eeuw kinderen onderwezen werden. Het schooltje sluit dan definitief en de leerlingen en leerkrachten verhuizen dan naar Krokegem waar momenteel een nieuwbouw gezet wordt naast de andere vestiging van GBS Centrum.

Het algemene thema ‘Erfgoeddag maakt school’ kon dit jaar dan ook niet beter gekozen zijn. Want voor het schooltje in de Mollestraat definitief sluit, kan er nog eens teruggeblikt worden op de lange geschiedenis van deze voormalige meisjesschool, in de volksmond ook wel ‘t college genoemd. Het huidige schoolgebouw is ondertussen ruim honderd jaar oud en huisvest nu de gemeentelijke basisschool De Schatkist.

“Wees dus maar zeker dat de onderwijsarchieven in Asse goed gevuld zijn”, zegt Mieke Joostens van de cultuurdienst. “Het is te veel om allemaal tentoon te stellen en daarom spitsen Heemkring Ascania en de cultuurdienst zich toe op het lager onderwijs. Hoe werd er vroeger lesgegeven? En is er veel veranderd sinds jij op de schoolbanken zat? Je komt het zondag tijdens Erfgoeddag allemaal te weten in de gemeentelijke basisschool De Schatkist in de Mollestraat”, maakt Mieke ons warm.

Ook de andere scholen in Asse komen tijdens deze Erfgoeddag aan bod maar de focus ligt op de school in de Mollestraat. Voor oud-leerlingen en -leerkrachten nog eens het moment om terug te keren naar de plek waar ze jaren hun broek gesleten hebben op de banken. “Cameraman Johan Stoefs bracht speciaal voor deze gelegenheid ook (oud-)leerkrachten Lut, Hilde, Lutgart, Ria, Martine, Rita en Vera voor de camera en maakte een documentaire. Samen blikken ze terug op hun tijd in het college: van zuster Clara en zuster Simonne, over het harmonium van zuster Rosalie tot het geknoei met stencils en inktpennen en de skireis naar Boden. De docu is zondag in première doorlopend te zien.”

Wie zondag niet naar de Mollestraat kan afzakken tussen 10 en 18 uur, krijgt op woensdag 27 april tussen 14 en 18 uur of zondag 1 mei tussen 10 en 18 uur nog een kans. Alle activiteiten zijn gratis. Het volledige programma in de regio is terug te vinden op www.erfgoeddag.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk