Oxfam-wereldwinkel bestaat 30 jaar en viert feest

2022 is een feestjaar voor de vrijwilligers van Oxfam-wereldwinkel Asse, De winkel bestaat 30 jaar en Oxfam gaat dit vieren. 

Eind jaren zeventig namen enkele Assenaren het initiatief om een project te starten rond de ‘derde wereld’. Er werd begonnen met thuis- en marktverkoop van wereldwinkelproducten wat na een tijdje ging slabakken. Het jeugdcentrum ’t Bronneken en de Raad voor ontwikkelingssamenwerking lanceerden dan in 1992 het project Brasil ‘92 met solidariteitsacties voor een dagcentrum voor personen met een handicap in Brazilië. Het dagcentrum was een initiatief van Assenaar Hilde De Rop en haar man Toon. In de zomer van ’92 gingen 33 jongeren er ter plaatse het centrum mee renoveren. Om het engagement na het werkkamp verder te zetten werd gestart met de verkoop van fairtrade- producten in ’t café van Bronneken als aanloop naar een echte winkelwerking.

Kort nadien verhuisden jullie naar een winkel op de Steenweg ?

Inderdaad, we openden een klein maar gezellig winkeltje en verhuisden tweemaal naar een beter pand vlakbij. Naast lekkere en originele voedingsproducten, die je niet overal vindt, kan je er ook veel geschenkartikelen vinden. Zo kan je er terecht voor originele juwelen, knuffelzacht speelgoed en leuke woonaccessoires. Ook mensen die op zoek zijn naar ecologische producten vinden die in de winkel. Zo vind je er herbruikbare boterhamzakjes, rietjes en ecologische tandenborstels. Kortom, het is een mooie winkel in het centrum van Asse waar je gezellig kan komen snuisteren.

In de loop der jaren werd een stevige werking met een 50-tal vrijwilligers uitgebouwd. Er is de verkoop in de wereldwinkel en aan organisaties & bedrijven. Sinds kort hebben we ook een webshop.

Daarnaast werden en worden tal van activiteiten georganiseerd zoals het Zuiders etentje en ontbijt, de scholenacties en de cocktailbar tijdens de Hopduvelfeesten.

Waarom zoveel vrijwillige inzet om fairtradeproducten te promoten ?

Er is nog veel armoede en ongelijkheid in de wereld.

Fairtradeproducten staan garant voor een redelijke vergoeding voor de productiekosten van de producenten in het Zuiden en zorgen daarbij ook voor een leefbaar gezinsinkomen. Fair Trade respecteert een aantal criteria zoals geen kinderarbeid, veilige werksituaties en een milieuvriendelijke productie.

Ook in de commerciële winkels zijn er Fair Trade-producten te koop. Zij voorzien ook een redelijke prijs voor de producenten, maar onze criteria zijn wat strenger en we werken ook aan structurele oplossingen.

Waarom wil iemand vrijwilliger bij Oxfam-Wereldwinkels worden?

Met de wereldwinkelwerking steun je concreet de boeren en ambachtslui in het Zuiden die de producten maken die wij zo lekker of mooi vinden. Het is een groep vrijwilligers, een mooie afwisseling van jong en minder jong, wat zorgt voor een fijne samenwerking. Als vrijwilliger word je ingezet voor taken of activiteiten waar je je goed bij voelt. Er zijn veel meer taken dan louter in de winkel staan. Er is ruimte voor nieuwe initiatieven. Zo beschikt Oxfam-Wereldwinkel nu over een extra pop-upwinkel waarmee we origineel aan de slag gaan.

Wat organiseert de Wereldwinkel in dit feestjaar ?

Op zaterdag 19 maart 2022 hebben we een feesteditie van ons Zuiders etentje met een heerlijk menu van Vietnamese gerechten. Je kan gezellig in Den Horinck (Zellik) aan tafel schuiven vanaf 18 uur, of je diner komen afhalen. Reserveren is wel verplicht. In de week van de fairtrade organiseren

we ook één en ander met als afsluiter een feestelijk concert op zaterdag 8 oktober 2022 in het CC van Asse met Stef Kamil Carlens en de Brussels Togolese feestband van Daniel Dzidzonu.

De wereldwinkel ligt pal in het centrum van Asse: Steenweg 62 en is open op dinsdagvoormiddag, vrijdagnamiddag en woensdag en zaterdag de ganse dag. Krijg je na het lezen zin om mee te werken als vrijwilliger: contacteer ons: Asse@oww.be (tel.024520232)

Contact voor de pers: Erik.vandenbegin@telenet.be, 0475/45079

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk