Plannen voor verborgen treinlocomotief

Al vele jaren ligt in Zellik, goed verscholen tussen een bosje achter een groot magazijn naast de spoorlijn tussen Asse en Zellik, een oude diesellocomotief. Wie goed zocht tussen de lage struiken, kon de locomotief en zelfs enkele treinsporen nog zien liggen. Een goed bewaard geheim in Asse maar af en toe kwam de locomotief toch nog eens in beeld, bijvoorbeeld als speelplek van kinderen. En in de zomer van 2020 viel de locomotief nog te bewonderen tijdens de fototentoonstelling Er was eens in het CC Asse. Fotografe Claudia Neukermans bracht toen de achtergelaten diesellocomotief van het bedrijf Ruston prachtig in beeld voor een fotoreeks over verlaten locaties in Asse.

Lees verder onder de foto.

Het interieur van de locomotief. Foto: Claudia Neukermans.

Omdat men momenteel bezig is met de aanleg van een ontbrekend stukje van de fietssnelweg F212 tussen Asse centrum en Zellik, loopt er nu een asfaltweg langs het betreffende bosje. Omdat de bomen momenteel niet in blad staan en een deel van de lage struiken werd weggehaald, herontdekte een wandelaar tijdens de kerstvakantie toevallig de locomotief. Omdat hij geen idee had waarom die locomotief er terecht kwam en hoe lang die er al staat, schakelde hij de sociale media in.

Hoe oud de diesellocomotief is, is niet geweten. Maar omdat de Britse leverancier Ruston in 1967 stopte met de productie van diesellocomotieven, is dit exemplaar dus al meer dan vijftig jaar oud. De locomotief zou destijds nog gebruikt geweest zijn om goederen rechtstreeks van het spoor het verdeelcentrum van GB binnen te rijden. Toen het magazijn midden jaren ‘80 werd overgenomen, raakte de locomotief in onbruik en bleef hij op de huidige locatie uit het zicht en uit de weg staan op de aftakking van de spoorlijn.

Lees verder onder de foto.

De locomotief van de Britse firma Ruston. Foto: Claudia Neukermans

Ondertussen is de site opgekocht door Intervest Offices & Warehouses en wordt een deel verhuurd aan onder meer pakjesbedrijf DPD en sanitairwinkel FACQ. “Wij hebben destijds bij de verkenning van het terrein de oude locomotief ook ontdekt. Nu er plots zoveel vraag naar komt, is onze interesse wel gewekt om er iets mee te doen”, zegt Anne De Maeseneer, communicatieverantwoordelijke van Intervest.

Maar een beslissing wat er met het stuk erfgoed moet gebeuren, heeft de directie nog niet genomen. Er liggen verschillende opties op tafel zoals een schenking of verkoop aan de gemeente Asse of een museum. Al kan de locomotief ook verhuizen naar een andere site van Intervest. “Deze site willen we binnenkort herontwikkelen en verduurzamen en dan is er mogelijk geen plaats meer voor de locomotief. Maar die zal zeker niet bij het oud schroot belanden. Als we dat hadden gewild, dan was dat al lang gebeurd”, stelt Anne De Maeseneer gerust.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk