Vaccinatiecampagne voor kinderen gestart in eerstelijnszone AMALO

De basisvaccinatiecampagne voor kinderen van vijf tot en met elf jaar is zaterdagvoormiddag ook voor de eerstelijnszone AMALO (Affligem/Merchtem/Asse/Liedekerke/Opwijk) van start gegaan op de Bellekouter in Affligem. De afgelopen weken kregen de ouders een uitnodiging zodat ze de prikken van de kinderen zelf konden inplannen. “Dat systeem heeft als voordeel dat ouders met al hun kinderen op hetzelfde ogenblik kunnen langskomen. Zo zijn wij ook min of meer zeker van het aantal kinderen dat zal opdagen”, zegt Jeroen Van Lier, communicatieverantwoordelijke van de eerstelijnszone.

Op de eerste prikdag werden zo ongeveer zevenhonderd kinderen verwacht. Vier lijnen in het centrum werden voorbehouden voor kinderen, vier voor volwassenen. “Want ook de boostercampagne voor volwassenen is nog steeds aan de gang, vandaag werden hier ook nog eens 1.700 volwassenen geprikt”, geeft Jeroen Van Lier mee. In totaal werden er voor de jongste kinderen iets meer dan 8.100 uitnodigingen verstuurd en ongeveer een vierde van de ouders heeft al bevestigd. De eerstelijnszone verwacht dat ongeveer de helft van de kinderen uiteindelijk gevaccineerd zal worden. Dat zal de komende weken op zaterdagen en woensdagnamiddagen gebeuren.

In het vaccinatiecentrum werd dan ook koste noch moeite gespaard om het de kinderen zo aangenaam mogelijk te maken. Zo werd voor hen de rode loper uitgerold, werden ze feestelijk ontvangen en kregen ze hun prikje op een troon. Tijdens het wachten na de prik werd er een tekenfilm afgespeeld. Twee echte virusvechters waren de tweeling Tinne en Niels Berlanger (11) uit Asbeek. Zij kregen zaterdag als eersten hun coronaspuitje.

“Het ging zoals we verwacht hadden, we hadden niet echt schrik”, klonk het achteraf bij de tweeling. “We hebben er in de klas wel even over gepraat, ik denk dat ongeveer de helft van de klasgenootjes ook gevaccineerd wil worden”, zegt Tinne. Wakker hadden ze alvast niet gelegen voor hun eerste prik. En door de vlotte en vriendelijke behandeling keren ze over drie weken graag terug voor de tweede spuit. “Het was leuk ingericht en het was ook leuk dat we verschillende stempels kregen”, geeft Niels aan.

Ook papa Wim heeft nooit getwijfeld. “Mijn echtgenote heeft meegeholpen in het vaccinatiecentrum van Asse, wij moesten dus niet overtuigd worden. Wie kiezen voor het vaccin vooral uit veiligheid voor de grootouders. Het was zeer goed georganiseerd, op nog geen halfuur waren we opnieuw buiten.” 

Volgens communicatieverantwoordelijke Jeroen Van Lier kunnen ouders hun kinderen nog registreren tot zolang het centrum open blijft. Dat zal nog zeker tot en met februari zijn, want een einddatum van de vaccinatiecampagne is er nog niet.

Topartikels bij Goeiedag.be