Krijgt kasteel Waalborre binnenkort een nieuwe uitbater?

Begin 2020 kwam het kasteel Waalborre leeg te staan nadat Johan Van Elsen er jarenlang een klasserestaurant had uitgebaat. Het gemeentebestuur, dat eigenaar is van het kasteel, startte daarom een procedure op om snel een nieuwe erfpachter te vinden. “Maar er daagden toen geen serieuze kandidaten op zodat het kasteel voor langere tijd leeg kwam te staan”, zegt schepen van Financiën Jan De Backer (CD&V).

De voorwaarden waren toen nog dat de erfpachter jaarlijks 36.000 euro diende te betalen en alle investeringen aan het verouderde kasteel zelf moest bekostigen. En er zijn ondertussen wel wat kosten aan het kasteel. Volgens een laatste technische audit worden de kosten op 1,5 miljoen euro geschat. De gemeente investeerde ondertussen zelf al een deel om het gebouw niet volledig te laten verloederen en om vandalisme te voorkomen werd ook een alarminstallatie en camerasysteem geïnstalleerd.

De oppositie vreesde destijds al dat de hoge pachtprijs én renovatiekosten kandidaten zou afschrikken. Daarom kiest het gemeentebestuur er nu voor om een verplichte pachtvergoeding te laten vallen. “De kosten aan het gebouw zijn nog steeds voor de pachter maar de vergoeding kan nu bij wijze van spreken slechts een euro zijn. Door een erfpacht van 99 jaar toe te staan, is er ook voldoende tijd om de investering terug te verdienen”, aldus Jan De Backer.

In Asse wordt gehoopt dat het kasteel Waalborre opnieuw hersteld kan worden. Voor heel wat Assenaren was het de trouwlocatie bij uitstek en in een verder verleden kwamen er ook heel wat bekende (voetbal)sterren dineren. “Het is er perfect mogelijk om er een restaurant of chique brasserie in uit te baten. Er zijn verschillende vergaderzalen, er kan een terras aangelegd worden en ook de veranda mag verbouwd worden. We hopen op een uitbating zoals brasserie De Drie Fonteinen in Vilvoorde.”

Want als er opnieuw geen pachter gevonden wordt, weet de schepen niet wat de gemeente met het gebouw kan aanvangen. “We hebben de oefening al gemaakt en vonden niet meteen een oplossing die niet te duur zou zijn voor de gemeente. En stel dat we kasteel Waalborre moeten verkopen, dan hebben we geen enkele invloed meer op wat ermee gebeurt. Het is dus in het belang van iedereen dat dit project slaagt”, vindt schepen De Backer. Het gemeentebestuur hoopt tegen april een erfpachter gevonden te hebben zodat na renovatie het kasteel ten laatste in 2024 opnieuw kan openen.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk