Tentoonstelling en film over het leven en werk van kunstschilder Karel De Bauw in het CC Asse

Het is niet onwaarschijnlijk dat er een Karel De Bauw in uw woonkamer hangt, of in het slechtste geval ergens op zolder rondslingert. De Assese kunstschilder overleed in 2002 maar schilderde tijdens zijn 60-jarige carrière 2.600 werken. “Mijn vader was in de vorige eeuw een bekend figuur en Asse en in omstreken. Zijn passie was het schilderen van boerentaferelen, landschappen, boerenpaarden en interieurs. Al maakte hij ook heel wat realistische portretten. Van lokale, bekende figuren maar evengoed van volkse figuren uit Asse zoals Manke Fiel, Georskje de bedelaar of Fong van Tierens”, zegt zoon Jan De Bauw (74).

Die voorliefde voor boerentaferelen bij Karel De Bauw was ook niet onlogisch. “Mijn vader werd in 1909 geboren in Asse maar omdat zijn ouders het te druk hadden in hun herberg, werd hij heel vaak opgevangen bij zijn grootouders in Walfergem. Daar groeide hij op tussen het boerenvolk en raakte hij bezeten door tekenen”, vertelt zoon Jan het levensverhaal van zijn vader. “Als achtjarige nam hij afgekoeld houtskool uit de bakoven om ermee op de witgekalkte muren te tekenen, uiteraard zeer tegen de zin van zijn grootouders”, lacht Jan.

Vanaf zijn achttiende combineerde hij zijn schilderwerk nog met werken in het Vellekenskot van Asse maar nadien gaat het pijlsnel omhoog met zijn schilderscarrière. “Vanaf 1955 kon hij leven van zijn schilderwerk. Op een bepaald moment moest hij zelfs stoppen met tentoonstellingen geven, simpelweg omdat zijn werken zo vlot verkocht raakten. Zijn schilderijen waren al verkocht nog voor ze droog waren!”

Lees verder onder de foto

Zijn talent werd ook overzee opgemerkt. “Enkele Amerikanen hadden zijn werk opgemerkt in restaurant Chalet d’ Asse en vroegen hem om naar Amerika te komen om daar te schilderen. Maar dat heeft hij altijd geweigerd”, aldus Jan. In onze regio raakte hij wel heel bekend met tentoonstellingen in het kasteel van Gaasbeek en Groot-Bijgaarden waarvan hij ook de interieurs schilderde. Zijn werken over Pajotse landschappen doen dan ook enorm hard denken aan die van Pieter Bruegel de Oude. “Toch was niet Bruegel maar Rembrandt en Frans Hals de grote inspiratie voor mijn vader.”

Het initiatief voor deze tentoonstelling kwam echter van Johan Stoefs (60) en Willy Marivoet (76). “Jaren geleden maakten we een documentaire over volksfiguur Manke Fiel. Toen we daarvoor in het archief doken, kwam er ook een interview met Karel De Bauw boven. De schilder was toen al wat in de vergetelheid geraakt en daarom besloten we om over hem een tentoonstelling en een film te maken. Vorig jaar kwam dat project in een stroomversnelling”, zegt het duo.

Johan en Willy gingen bij de mensen thuis werken van Karel De Bauw ophalen en maakten extra filmopnames. “Ook uit het BRT-archief en van oude cassettes haalden we heel wat beelden. Ook de heemkundige kring Ascania, waarvan Karel mede-oprichter en voorzitter was, bezorgde heel wat materiaal. De families waarvan we schilderijen in bruikleen hebben, zijn heel blij dat ze hieraan mochten meewerken. Voor de oudere generatie zullen de taferelen en karakterkoppen heel wat herinneringen oproepen, voor de jongere generatie is het een kans om het prachtige werk van Karel De Bauw te leren kennen.”

De tentoonstelling valt nog tot 8 januari 2022 te bezoeken tijdens de openingsuren van het CC Asse.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk