François “Swaiken” De Velder overleden

Vorige vrijdag overleed François De Velder op 75-jarige leeftijd en daarmee verdwijnt alweer een vertrouwde figuur uit het  Merchtemse dorpsbeeld. Sinds 2008 verbleef hij in het WZC Ter Stelten. Zijn moeder verbleef daar eveneens maar toen die begin dit jaar kwam te overlijden vond hij minder zijn draai. Ook een operatie aan de stembanden deed hem geen deugd.

Swaiken was de minzame figuur die voor de komst van Corona dagelijks door het centrum stapte en altijd klaar stond voor een babbeltje of een goeiedag. En bij elke begrafenis in de kerk of een afscheidsviering in het rouwcentrum GaandeweG was hij aanwezig. Alle bidprentjes hield hij bij en die bracht hij op dinsdagnamiddag binnen in het lokaal van de Heemkring Soetendaelle. Het werd voor hem een vaste afspraak en ook daar werd hij graag verwelkomd.

Hij was de oudste van een groot gezin met acht kinderen. François was van alle markten thuis. In zijn jeugd voetbalde hij bij KHO Merchtem en daarna koos hij voor de koersfiets. Beroepshalve was hij brandweerman.

In een interview deed hij ook uit de doeken waarom veel mensen hem “Swaiken Spa” noemden. “ Als brandweerman had ik veel vrije tijd en zo was Ik dagelijkse klant bij Wisken in café De Maalderij. De meesten dronken er bier, maar ik zat altijd met een glaasje spuitwater voor mijn neus en zo breidden de bazin en de andere klanten mijn naam uit tot Swaiken Spa!” (eb)

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk