Strooien duvels sieren Hopmarkt

Het was lang onduidelijk onder welke vorm er dit jaar Hopduvelfeesten zouden georganiseerd worden. Maar dat er iets rond de hopduvel gedaan moest worden dit jaar, was meteen duidelijk. En dus stelde Greet Huyghe voor om eind juli en begin augustus acht sessies ‘hopduvels maken in stro’ te organiseren. Die gingen allen door onder een afdak van het Muzekot waar de stockageplaats van het Hopduvelcomité zich bevindt.

“En de workshops waren een succes”, zegt Greet. “Verschillende groepen of individuele personen kwamen tijdens een of meerdere sessies aan hun strooien hopduvel werken. Zo kwam er een groep uit Waarbeek langs, net als enkele leden van VL@s Asse. Op de laatste workshop mocht ik dan weer kinderen, jongeren en moeders van de cursus ‘inburgering’ verwelkomen. Zij maakten eerst kennis met het fenomeen van de hopduvel en kregen nadien de kans om hun eigen hopduvels te maken.”

De strooien hopduvels zullen de komende weken nog de omgeving van de Hopmarkt sieren. Daar vindt op zaterdagavond 11 september het Hopfeest van, een kleinere editie van de tweejaarlijkse Hopduvelfeesten. “Op zaterdag zullen de strooien poppen op praalwagens geladen worden voor de mini-hoptocht. Na het Hopfeest zal een deel van de strooien poppen op de brandstapel gelegd worden voor de popverbranding. Volgend jaar willen we opnieuw workshops organiseren in de aanloop van de, hopelijk volwaardige, Hopduvelfeesten.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk