Extra maatregelen voor verkeersveilige schoolomgevingen bij start van nieuwe schooljaar

Het regent omleidingen en verkeerswerven in het centrum van Asse en woensdag hervat ook het schoolverkeer. Daarom nam het gemeentebestuur extra maatregelen voor veiligere schoolomgevingen.

Het goede nieuws is alvast dat de werven in de Nieuwstraat en op de Steenweg op 1 september normaal gezien afgerond zullen zijn, waardoor alle verkeer niet langer dient om te rijden via Muurveld en Boekfos. Verderop op de N9 zal er wel nog een hele tijd verder gewerkt worden en ook op de Assesteenweg in Mollem zijn er nog herstellingen aan de gang. Naast het organiseren van veel werven tijdens de verkeersluwere zomer, heeft het gemeentebestuur nog enkele ingrepen klaar bij de start van het schooljaar.

“Zo werd Oostkouter begin maart al de eerste schoolstraat van Asse. Aan het begin en einde van de schooldag is de straat niet toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Bovendien is de vernieuwde parking aan de school in Asse-Terheide ook bijna klaar. Op korte termijn willen we ook van de Kouter in Mollem een schoolstraat maken”, licht burgemeester Koen Van Elsen (CD&V).

Ook fietsers zullen veiliger naar school kunnen gaan. In Asse zijn er momenteel al negen straten ingericht als fietsstraat. In zo’n fietsstraat mogen fietsers de volledige breedte van hun rijvak gebruiken, mag gemotoriseerd verkeer hen niet inhalen en mag er maximaal 30 km/u gereden worden. De gemeente Asse heeft gepersonaliseerde verkeersborden laten ontwikkelen om de fietsstraten extra in de kijker te zetten.

“En met het fietsregistratiesysteem willen we ouders en kinderen motiveren om zo veel mogelijk met de fiets naar school te komen”, vult schepen van Onderwijs Joris Van den Cruijce (N-VA) aan. “Dat neemt na corona een doorstart. Alle scholen doen mee en er zijn ook extra winkels aangesloten waar de kinderen hun digitale munten kunnen omruilen. Bij de start van het schooljaar worden fietsende leerlingen zelfs dubbel beloond.”

De lokale politie heeft ook al aangekondigd dat het extra toezicht zal houden in de schoolomgevingen tijdens de maand september. Onder meer op het zonaal tonnageverbod zal gecontroleerd worden, net als ter hoogte van de werf in Walfergem. Tijdens het schooljaar zal de verkeerssituatie ter hoogte van de scholen tijdens de spits ook gemonitord en bijgestuurd worden.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk