BREAKING: Nieuwe plannen Hopmarkt Asse klaar (met video)

In samenwerking met de bekende architect en Assenaar Maarten Van de Voorde heeft de gemeente sinds 2018 een traject doorlopen om de visie van de ‘Geschakelde Pleinen’ verder uit te werken in een plan met duidelijke stedenbouwkundige principes.

De Markt, de Hopmarkt, het Gemeenteplein en de Kunstencampus worden één aantrekkelijk geheel, verbonden door wandelroutes en groenstructuren. Hierdoor versterken we de aantrekkingskracht van het centrum en worden nieuwe kansen gecreëerd.

Gelijktijdig werd door het OLV Ziekenhuis, Campus Asse de vraag gesteld aan de gemeente om mee te denken aan oplossingen om de toegankelijkheid en de parkeermogelijkheden in de omgeving van het ziekenhuis te vergroten.

Elk plein zijn eigen karakter

In de visie van de geschakelde pleinen heeft elk plein of deelgebied zijn eigen karakter. De verschillende deelgebieden zullen in de toekomst onafhankelijk en elk op hun eigen snelheid worden ontwikkeld.

De Markt is één van de geschakelde pleinen. Als gezellig plein met restaurants en cafés kunnen we de Markt bestempelen als ‘het terras van Asse’. Hier voegen we op termijn een nieuwe toegang voor het OLV Ziekenhuis, Campus Asse aan toe, met een goede verbinding naar de ondergrondse parking op de Hopmarkt.

De ontwikkeling van de Hopmarkt kent een lange historiek binnen het kader van een publiek private samenwerking met de nv Asse Hopmarkt. Een eerder ontwikkelingsplan strandde op een gebrek aan draagvlak. De gemeente heeft zich hierna als doel gesteld om, rekening houdend met de bezorgdheden uit het verleden, een visie te ontwikkelen voor het centrum op schaal van de gemeente Asse. Gelijktijdig werd door het OLV Ziekenhuis, Campus Asse de vraag gesteld aan de gemeente om mee te denken aan oplossingen om de toegankelijkheid en de parkeermogelijkheden in de omgeving van het ziekenhuis te vergroten.

Bruisend dorpsplein

De Hopmarkt wordt een nieuw en bruisend dorpsplein – toegankelijk, open en groen. Wandelroutes naar de Kattestraat, de Bloklaan, de Arsenaalstraat en het Gemeenteplein verbinden de Hopmarkt met de rest van het centrum.

Op het plein zelf is er ruimte voor evenementen, de wekelijkse markt en de kermis.

De Hopmarkt biedt ook ruimte voor ondernemers en lokale handel én zorgt voor nieuwe appartementen en woningen voor starters, senioren en gezinnen.

Ondergronds parkeren

Een aangename, moderne en betaalbare ondergrondse parking zal voldoende parkeerplaatsen bieden voor de bezoekers van het centrum van de gemeente én de bezoekers van het ziekenhuis. Het bestuur van het OLV Ziekenhuis, Campus Asse wil het ziekenhuis op lange termijn verankeren in Asse, met een aanbod op maat van de Assenaren. Door met deze ondergrondse parking ook een oplossing te bieden voor de parkeernood van het ziekenhuis is deze verankering op lange termijn mogelijk. De inrit van de parking aan de Arsenaalstraat zal op quasi dezelfde plaats liggen als waar vandaag de inrit van het plein is. In dat opzicht is de tijdelijke inrichting van Hopmarkt een goede test geweest.

De eerder geplande hoge gebouwen op het plein worden geschrapt.

Meer groen en een nieuwe Kunstencampus

Ook het Gemeenteplein zal een transformatie ondergaan van verharde zone naar een groene ontvangstruimte voor het gemeentehuis. De bomen van de tijdelijke inrichting van de Hopmarkt vinden hier hun definitieve plek.

Tegenover het Gemeenteplein plant de gemeente bovendien tegen 2023 een nieuwe Kunstencampus: 2000 leerlingen van de kunstenacademie worden er samengebracht! Gelegen naast de bibliotheek en het cultureel centrum, worden zo alle culturele functies centraal gebundeld.

Dit ambitieuze plan wordt in stappen uitgevoerd met in elke fase voldoende aandacht voor Minder Hinder. Zo zullen de werken aan de Hopmarkt en aan het Gemeenteplein niet gelijktijdig lopen en worden tijdens de werken alternatieve tijdelijke parkeerplaatsen voorzien.

Stand van zaken ontwerp Hopmarkt – mei 2021

Door de geldende coronamaatregelen tonen we je graag in een video hoe het ontwerp verder geëvolueerd is. We nemen ook de tijd om te luisteren naar de reacties en om vragen te beantwoorden tijdens een live digitaal infomoment.

Het digitale infomoment vindt plaats op dinsdag 11 mei 2021, van 19.30 tot 21.00 uur. Inschrijven is mogelijk via mail aan hopmarkt@asse.be of telefonisch via 02 454 19 19 en kan tot en met 10 mei.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk