Maak kennis met Hans, de dierenarts die zijn patiënten ook op schilderij vastlegt

De kunstzinnige dierenarts, zo kan je Hans De Wandeler uit Asse-ter-Heide omschrijven. Naast dieren verzorgen, schildert hij ze ook graag op doek. Zijn schilderijen stelt hij nu voor het eerst in Asse tentoon voor een groter publiek.

Al heel zijn leven is Hans De Wandeler (60) omringd door dieren. Hij groeide op in Waarbeek waar de koeien in de weide achter zijn huis stonden. In zijn vrije tijd reed de jonge Hans op zijn fietsje langs weiden met koeien, stieren en trekpaarden en van daaruit groeide zijn liefde voor dieren. Dat zorgde ervoor dat hij ging studeren als dierenarts. Nochtans had hij evengoed kunstschilder kunnen worden. “Als tiener ontwikkelde ik al een passie voor schilderen”, vertelt Hans De Wandeler. “Ik raakte geïnspireerd door de werken van Karel De Bauw, een kunstschilder uit Asse. Hij kon als geen ander de boerenstiel of dieren in beeld brengen. Ik maakte enkele werkjes maar door mijn studies en later mijn praktijk had ik daar geen tijd meer voor. Maar in 2012 raapte ik de draad opnieuw op en nam ik het voornemen om minstens één schilderij per jaar te schilderen.”

Inspiratie vond Hans in zijn praktijk in Asse-ter-Heide waar al heel wat dieren langskwamen voor verzorging. “Koeien blijven mijn grootste passie, ik schilder hen enorm graag. Op de meeste van mijn schilderijen staan dan ook alle soorten van koeien. Al schilderde ik ondertussen ook al eens andere dieren, een stilleven of een portret van een familielid. De meeste van mijn werken maak ik met acrylverf, omdat dat sneller droogt.”

Volwassenonderwijs

Gaandeweg begon Hans meer te schilderen en besloot hij om een schilderopleiding te volgen. “Ik schreef me in 2018 in voor het volwassenonderwijs in de kunstenacademie van Aalst. De afgelopen drie jaar heb ik mijn techniek verfijnd. Ik ben in hoofdzaak dierenarts, maar schilder meer en meer. Aan één schilderij per jaar zit ik al lang niet meer. Ik ben fier dat ik nu een grote tentoonstelling met 56 werken mag houden in de foyer van het CC Asse. Op die tentoonstelling, die ondertussen verlengd werd tot begin december, kan je mijn evolutie als schilder goed volgen.”

Patiënten

De eerste reacties op de schilderende dierenarts zijn alvast zeer positief. “Heel wat mensen staan versteld, ze verwachten niet dat een dierenarts ook kunstschilder is”, lacht Hans. En ja hoor, tussen de schilderijen zitten ook patiënten van hem. “Ik werk wel altijd vanuit een foto van het dier. Ik heb al eens geprobeerd om een dier te schilderen dat in de wei staat of in de consultatieruimte komt. Maar een dier kan je niet stilhouden natuurlijk, dus dat lukte niet om zo te schilderen. Ik verwacht wel dat enkele dierenbaasjes mij nu gaan vragen om hun dier te schilderen. En als ze mij een goede foto geven, dan wil ik dat wel proberen.”

De tentoonstelling ‘Over koetjes en kalfjes’ is vrij te bezichtigen in de foyer van het CC Asse. De werken zijn ook te koop via www.hansdewandeler.com.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk