Buurt haalt eerste slag thuis tegen bouw van appartementen in residentiële wijk in Zellik

Voetweg nr. 20, die in de wijk Beneden Zellik de LĂ©on Gillardlaan verbindt met de Jan Dekinderstraat, mag niet verlegd worden. Dat heeft de Raad van State beslist. De buurt reageert opgelucht want daardoor komt een verkaveling met ruim 100 appartementen in de Gillardlaan mogelijk in het gedrang.

Projectontwikkelaars hebben de laatste jaren de wijk Beneden Zellik ontdekt. In de residentiĂ«le wijk met voornamelijk eengezinswoningen geprangd tussen de Brusselse ring en het Brusselse gewest zijn er plannen om de komende jaren meer dan zeshonderd wooneenheden te ontwikkelen, voornamelijk in de vorm van appartementen. Veel te veel vinden de omwonenden, en dus gaan ze via het actiecomitĂ© Leefbaar Zellik de strijd aan tegen de projecten. Zo werd onlangs een eerste slag thuisgehaald tegen het verkavelingsproject in de LĂ©on Gillardlaan waar bouwpromotor Evillas ruim 125 appartementen wil neerpoten. 

“De gemeente en de deputatie hadden eerder al een verkavelingsvergunning afgeleverd voor het project. Daarin werd ook gesteld dat de voetweg nr. 20 die de Jan Dekinderstraat verbindt met de LĂ©on Gillardlaan en een populaire wandelweg is richting het Kerremanspark, gedeeltelijk verlegd en afgeschaft mag worden. De voetweg doorkruist namelijk de projectgrond van de L-vormige verkaveling en moet dus verlegd worden om te kunnen bouwen. Maar een arrest van de Raad van State maakt deze beslissing nu ongedaan”, zeggen de vertegenwoordigers van actiecomitĂ© Leefbaar Zellik.

Het actiecomitĂ© haalt nu een eerste slag thuis maar beseft ook dat het project hiermee nog niet begraven is. “Er loopt nog een dossier bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen tegen de verkavelingsvergunning, het is nog wachten op een uitspraak hierop. We vertegenwoordigen ruim 450 omwonenden en hebben meerdere argumenten tegen het project, het verleggen van de voetweg was er maar Ă©Ă©n van”, klinkt het.

De bewoners zijn niet gekant tegen extra bebouwing, maar vinden wel dat het in proportie moet zijn. “We zijn geen ambetante mensen maar hopen wel dat er naar ons geluisterd wordt. Wie rondkijkt in deze wijk ziet grotendeels eengezinswoningen met een tuin en nu wil men de laatste open ruimtes hier aansnijden om er langgerekte massieve blokken met 125 appartementen te bouwen? Wij willen dat residentiĂ«le karakter hier behouden blijft en hopen dat de politici hier een menselijk project uittekenen dat door de buurt gedragen wordt. Een toevloed aan appartementen hier zou een verkeersinfarct veroorzaken en onze al verzadigde scholen nog sneller doen vollopen.”

Het nieuws over het arrest van de Raad van State heeft ondertussen ook schepen voor Ruimtelijke Ordening Peter Verbiest (N-VA) bereikt. “Ik wil niet al te veel vooruitlopen op de zaken want er loopt nog een procedure bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen. Maar de Raad zal zeker rekening houden met dit arrest. De ontwikkelaar zal dit dossier vermoedelijk wel moeten herbekijken. Het is een gevoelig dossier om al uitspraken over te doen, maar de opmerkingen van de omwonenden zijn zeker terecht.”

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk