Week van de Handhaving richt focus op sluikstorters

Politiediensten voeren deze week extra controles uit op sluikstorten tijdens de ‘Week van de Handhaving’ In Asse zetten ze mobiele camera’s in om sluikstorters onder meer aan de afvalstraatjes te betrappen.

Het gemeentebestuur blijft sterk inzetten op netheid: dagelijks zijn meerdere werkmannen op pad om vuilnisbakken te ledigen, sluikstorten op te ruimen of straten te reinigen. Recent kocht de gemeente nog twee nieuwe elektrische opruimwagentjes en vier nieuwe veegwagens aan.

“Het opruimen van zwerfvuil en sluikstorten kost de gemeente handenvol geld. In 2019 ruimden we niet minder dan 432 sluikstorten op. Sluikstort en zwerfvuil staan in de top 3 als het over menselijke ergernissen gaat”, zegt schepen van Milieu Peter Verbiest. “Daarom geven we tijdens de Week van de Handhaving, van 5 oktober tot en met 11 oktober, extra aandacht aan sluikstort en zwerfvuil. De overtreders moeten
beseffen dat afval dumpen niet ongestraft blijft. De boete voor een sluikstort kan oplopen tot 350 euro.
De netheid van de gemeente is niet alleen de verantwoordelijkheid van de gemeente, maar van iedereen. Hou de gemeente net, begin bij jezelf.”

Huisvuil


De politie en gemeenschapswachten houden extra toezicht op sluikstortgevoelige plaatsen. Bovendien worden mobiele en verborgen camera’s ingezet op probleemlocaties om overtreders te beboeten. “Tijdens de Handhavingsweek willen we ook extra aandacht vragen voor het correct buitenzetten van het huisvuil. Je kan je afvalzak buiten zetten de avond voor de ophaling vanaf 18.00 uur of de dag zelf voor 06.00 uur. Wie zijn vuilniszak niet correct aanbiedt, ontvangt een waarschuwing dat dit beboet kan worden.”
De Week van de Handhaving is een initiatief van Mooimakers, het Vlaams samenwerkingsverband tussen OVAM, Fost Plus en de Vereniging van Vlaams Steden en Gemeenten.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk