Grootste bomenplantactie ooit gelanceerd

Honderdduizend bomen aanplanten in Vlaanderen op een jaar tijd, dat is het doel van ‘The Biggest Three Plant’. En u en ik kunnen daarbij helpen door een boom te doneren of aan iemand cadeau te doen. De eerste boom ging woensdag de grond in op de Putberg in Asse.

Het begon begin dit jaar als een gek idee om overal in Vlaanderen bomen aan te planten. Ondertussen hebben verschillende organisaties het idee concreet uitgewerkt en werd er over heel Vlaanderen al 75 hectare grond gevonden waar bomen aangeplant mogen worden. “We horen af en toe in het nieuws dat er in een land miljoenen bomen werden aangeplant. Alleen in Vlaanderen lijkt dat niet zo evident te zijn”, zegt initiatiefnemer en tuinarchitect Louis De Jaeger. “Met onze actie ‘Biggest Three Plant’ willen we alleen al dit plantseizoen, dat nog tot februari volgend jaar loopt, 100.000 bomen aanplanten. Niet op één locatie, wel op verschillende locaties over heel Vlaanderen.”

De initiatiefnemers achter de actie konden heel wat grondeigenaars overtuigen om op hun perceel een stukje bos aan te planten. De honderden locaties verspreid over heel Vlaanderen kunnen op termijn resulteren in 75 hectare nieuw bos. “Het is fantastisch dat er zo veel bomen geplant worden. Met onze actie willen we ook dicht bij de mensen komen. Iedereen zal op tien kilometer van zijn woning een nieuw perceel bos kunnen vinden”, legt Bart van vrijwilligersplatform Giveaday uit.

‘Je-kan-de-boom-in’-boom

Het leuke aan ‘The Biggest Three Plant’ is dat iedereen zijn of haar steentje kan bijdragen aan het project. Vanaf nu kan iedereen boom-bon kopen of cadeau doen Hiervoor werkt ‘The Biggest Three Plant’ samen met DinnerGift, een online cadeaubonhandel. “Via onze website kunnen mensen een boom-bon voor zichzelf kopen, er aan iemand eentje cadeau doen of als bedrijf een bon kopen. Voor een bedrag van 25 euro worden zo al vijf bomen geplant”, leggen Laurien en Astrid van DinnerGift uit.

“Net als bij een cadeautje kan iedereen een verschillende reden hebben om een boom-bon te schenken. Zo hebben we de ‘love three’-bon die je aan je geliefde kan schenken. Of de ‘secret crush’-bon als de liefde nog niet openbaar is. En wie een ambetante collega heeft, kan al eens de ‘je-kan-de-boom-in’-bon schenken.”

Voedselbos

Vrijwilligers van ‘The Biggest Three Plant’ zullen de bomen planten, al kunnen bedrijven of verenigingen ook bomen komen planten als teambuilding. Wie een boom koopt of cadeau geeft, kan ervoor opteren om die te laten planten op een perceel langs de Putberg in Asse. De lap grond waar de bomen van de nationale plantactie komen is dezelfde als waar Forest Farm eerder al een voedselbos aanplantte. “Hoe meer mensen en organisaties aan hetzelfde zeel trekken, hoe beter dat is. Dat het idee van Forest Farm nationale weerklank krijgt, is goed voor het milieu. Ik stel dan ook graag een hectare ter beschikking van ‘The Biggest Three Plant’. Zo kunnen hier vijfhonderd bomen extra geplant worden”, zegt Laurence Claerhout van Forest Farm.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk