Autoloze zondag mét mondmaskerplicht

Omwille van de coronamaatregelen vindt er dit jaar in Asse tijdens Autoloze Zondag geen rommelmarkt of randactiviteiten plaats. De horeca en handelszaken langs de N9 mogen wel hun deuren openen. Er mogen geen kraampjes worden opgesteld. 

Op 20 september is vanaf 10.00 tot 18.30 uur het dragen van het mondmasker verplicht binnen de verkeersvrije zone. Alle deelnemers dienen ook de afstand van 1,5 m te respecteren.

“Ondanks de coronamaatregelen hebben we toch beslist deel te nemen aan de nationale autoloze zondag, weliswaar zonder randactiviteiten. We hopen dat de Assenaren gebruik zullen maken van het autovrije centrum om eens te wandelen, te fietsen op een parcours dat anders door auto’s wordt ingenomen. In dat weekend vindt ook de kermis plaats op de Hopmarkt onder strenge maatregelen. Het mondmasker dragen is verplicht”, zegt burgemeester Koen Van Elsen.

Verkeersmaatregelen

Verkeersvrij

In Asse zijn volgende straten van 12.00 tot 18.30 uur verkeersvrij:

  • N9 vanaf kruispunt Wijndruif tot aan het station
  • Nieuwstraat vanaf Kerkstraat tot N9
  • alle straten die uitgeven op de autovrije zone

In Mollem is de Kasteelstraat tussen Kezeweide en Kloosterbeek verkeersvrij van 12.00 tot 18.30 uur. 

In Zellik is de Noorderlaan vanaf de aansluiting met de parking Brusselsesteenweg tot de Nachtegaallaan vanaf zaterdag 19 september, 16.00 uur tot zondag 20 september, 18.30 uur verkeersvrij.

Zie het plan op deze pdf.

Omleiding

Asse

  • komende van Dendermonde: via Kelestraat-Prieelstraat-Mollestraat-Tuinwijk-Gasthuisstraat-Huinegem-nieuwe rondweg.
  • komende van Aalst: via Neerheide-Varent-Kespier-Heedstraat-Edingsesteenweg-Nieuwstraat-Bloklaan-Boekfos-Parklaan-Pastinakenstraat-Potaarde-Bergestraat-P. Ascanusstraat.
  • komende van Brussel: rondweg N9k-Huinegem-Gasthuisstraat-Tuinwijk-Marlier-Mollestraat-Prieelstraat-Oude Dendermondsebaan.
  • komende van Ternat: Nieuwstraat-Bloklaan-Boekfos-Parklaan-Pastinakenstraat-Potaarde-Bergestraat-Petrus Ascanusstraat.

Mollem

De omleiding richting Merchtem loopt via Kloosterbeek – P. De Munterstraat – Kezeweide – Oudstrijdersstraat – Voorstehoeve. In de richting van Asse loopt de omleiding via Voorstehoeve – Oudstrijdersstraat – Kezeweide – P. De Munterstraat – Kouter-Kasteelstraat.

Het verbod geldt voor alle motorvoertuigen met uitzondering van fietsers, de hulpdiensten en de dokters met wachtdienst en zij die een doorgangsbewijs hebben aangevraagd en verkregen van het gemeentebestuur, voor zover hun verplaatsing dit rechtvaardigt.

Parkeerverbod

Asse

Volledig of gedeeltelijk parkeerverbod wordt ingesteld op 20 september van 10.00 tot 18.30 uur in: Stationsstraat – Weverstraat – Gemeenteplein – Steenweg – Kalkoven – Nerviërsstraat.

Volledig of gedeeltelijk parkeerverbod wordt ingesteld op 20 september van 10.00 tot 18.30 uur in volgende straten van de omleidingsweg: Tuinwijk – Bremt – Marlier – Prieelstraat – P. Ascanusstraat – Bergestraat – Mollestraat – Kelestraat.

Mollem 

Parkeerverbod wordt ingesteld op 20 september van 10.00 tot 18.30 uur in de Kasteelstraat vanaf Kloosterbeek tot Kezeweide.

Volledig of gedeeltelijk parkeerverbod wordt ingesteld op 20 september van 10.00 tot 18.30 uur in volgende straten van de omleidingsweg: Kouter – P. De Munterstraat – Kezeweide – Oudstrijdersstraat – Voorstehoeve.

Zellik 

Parkeerverbod wordt ingesteld op 19 september vanaf 16.00 uur (aansluitend op de wekelijkse markt) tot 20 september, 18.30 uur in de Noorderlaan tussen parking Brusselsesteenweg en Nachtegaallaan.

Overige verkeersmaatregelen

Op 20 september vanaf 12.00 tot 18.30 uur wordt tijdelijk éénrichtingsverkeer ingesteld op de omleidingswegen:

  • In de Kelestraat van N47 naar Prieelstraat.
  • In de Mollestraat van kruispunt Marlier naar Tuinwijk.

Tijdelijk inrijverbod wordt ingevoerd vanaf 08.00 uur tot het einde van het evenement op de omleidingsweg Brussel – Dendermonde in de Marlier komende van de Prieelstraat en in de Tuinwijk van Gasthuisstraat naar Mollestraat.

Het inrijverbod in Prieelstraat wordt tijdelijk opgeheven tussen kruispunt Mollestraat en de toegang tot de parking (voorheen site Bpost). 

Voor de ontsluiting van de woonkernen en doorstroming van het lokale verkeer worden de betonblokken in de Brugstraat en Bremt weggenomen.   

De Lijn

De bussen van De Lijn blijven hun normaal parcours volgen en zijn dus toegelaten in het verkeersvrije gedeelte.

Doorgangskaart

Als je het autovrije gedeelte absoluut met de wagen dient te kruisen (artsen, verpleegkundigen, thuiszorg, traiteurdiensten, …), kan je een doorgangskaart aanvragen. Het aanvraagformulier is beschikbaar aan de infobalie in het gemeentehuis. Je kan het formulier ook downloaden op www.asse.be.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk