Lokale producten in de kijker tijdens recepties

Fruitsappen van het Hof van Piemont, bieren van de lokale brouwerijen De Koperen Markies, Dok’s of Mort Subite, wijnen van het Domaine Holvast of ciders van de Ciderbrouwerij. Wie het komende jaar trouwt of een jubilaris te vieren heeft op het gemeentehuis, mag deze producten verwachten tijdens de receptie. Het gemeentebestuur heeft beslist om niet langer te kiezen voor bekende producten uit groothandels, maar vol in te zetten op de lokale producten. “We selecteerden zes lokale producenten waar we een jaar mee zullen samenwerken. Tijdens recepties op het gemeentehuis of bij andere evenementen zullen we hun producten aanbieden. Zo willen we onze straffe lokale producenten promoten bij de Assenaar”, legt schepen van Lokale Economie Sigrid Goethals (N-VA) uit.

Asse blijft ook een Fairtrade-gemeente. “Uiteraard kan niet elk product in Asse gemaakt worden. Bij aankoop van appelsiensap, koffie, thee, suiker, chocolade en anderen wordt indien mogelijk bij lokale handelaars gekozen voor producten met Fairtrade-label”, verklaart schepen Geert Heyvaert (CD&V).

De zes producenten werden ook opgenomen in een flyer met extra uitleg over hun werking. Die zal tijdens evenementen uitgedeeld worden. Iedere maand zal er ook een ander product in de kijker komen te staan. “Die extra bekendheid in Asse is een goede zaak want we merken dat onze producten bij de Assenaar nog niet altijd gekend zijn”, zegt wijnbouwer Jurgen Holvast van het Domaine Holvast op Louwijn. De familie Holvast begon begin jaren 2000 al met het produceren van eigen wijnen. “Ondertussen bieden we al witte, rode en rosé wijn aan. Ondertussen hebben we met de Jurasse ook onze eigen schuimwijn op de markt. Door de samenwerking met de gemeente hopen we om lokaal onze afzetmarkt nog te vergroten”, aldus Jurgen Holvast.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk