PRO wil meer ‘vrouwenstraten’

PRO stelde op de gemeenteraad van februari voor om in de toekomst meer straten naar vrouwen te noemen. Els Seghers (PRO) haalde de mosterd bij Sofie Lemaire, radio- en TV-figuur voor de VRT, die een hele actie voert om meer straten naar bekende vrouwen te noemen. Els vond dat dit ook in Merchtem moest kunnen. Zij had het even opgezocht en had enkel de Onze-Lieve-Vrouwestraat en de Sint-Guduladreef gevonden. De enige echt Merchtemse vrouw vond ze op het Sofie Mot pleintje.

Sofie Mot was een vroedvrouw. Ze woonde op de hoek van de Stationsstraat en de Koning Leopold III straat. Haar echtgenoot, Jean-Baptist Van der Elst, stierf op 58-jarige leeftijd. Hij liet acht kinderen en een vrouw achter. Als vroedvrouw was zij ongeschoold maar dat belette haar niet om honderden Merchtemnaren op de wereld te helpen zetten. De familie woonde in een huisje dat nog gedeeltelijk uit leem bestond.

Els Seghers had zelfs een aantal suggesties voor het gemeentebestuur: Leonce De Pauw (Madame Savoir), zuster Elisabeth van de Gasthuiszusters of Florentina De Donder, een jong meisje dat in 1894 op Breestraeten werd vermoord.

Burgmeester Mast antwoordde dat er niet meteen nieuwe straten zijn voorzien in Merchtem maar dat hij het idee zeker niet ongenegen is. “Wij willen wel blijven advies vragen aan de Heemkring,” voegde hij er nog aan toe.

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk