Opwijk, Asse en Lebbeke samen voor kinderjury

De Kinder- & Jeugdjury Vlaanderen (KJV) is een initiatief dat lezen bij kinderen van 4 tot 16 jaar wil bevorderen. Juryleden krijgen een lijst van 8 genomineerde boeken om te beoordelen. Scholen en bibliotheken organiseren leesgroepen per leeftijd om te praten over de boeken. In april als alle boeken gelezen zijn, wordt dan gestemd. Alle stemmen van heel Vlaanderen worden verzameld en geteld.

Vorig jaar kregen Asse en Opwijk ondersteuning vanuit Lebbeke. Voor het nieuwe werkjaar van KJV wordt er echter duchtig uitgebreid: Asse organiseert nu twee leesgroepen, Opwijk gaat voortaan voor 4 leesgroepen net als Lebbeke. Uit de contacten van het vorige jaar groeide ook de idee om meer structureel te gaan samenwerken. Een paar vergaderingen later is deze samenwerking een feit. Enerzijds werden afspraken gemaakt zodat telkens de boeken van de drie bibliotheken samen ter beschikking zijn en er dus genoeg exemplaren zijn om alle kinderen alle boeken te laten lezen. Anderzijds wordt er een gezamenlijk slotfeest georganiseerd op 9 mei 2020 in De Biekorf in Lebbeke voor alle juryleden tot 12 jaar van de drie bibliotheken. Door samen te werken bekostigt ‘Iedereen Leest’ ook de medewerking van een of meer genomineerde jeugdauteurs aan dit feest.

Samen zijn dat tientallen kinderen die graag lezen, hierin gesteund en aangemoedigd worden en door hun enthousiasme ook hun vriendjes gaan stimuleren. Een positief antwoord dus op alle negatieve berichten over leescultuur!

Topartikels editie Asse-Merchtem-Opwijk