Met 245.000 op kamp

Ze waren met 245.000, de jongens en meisjes die deze zomer met hun jeugdbeweging op kamp gingen. Zo’n kamp is een belevenis die velen jaren, soms zelfs hun hele leven bijblijft. Bewegen in de gezonde buitenlucht, slapen in tenten, koken in de kampkeuken, ja zelfs zijn behoefte doen in een simpele ‘budo’, het maakt jongeren blijer en gezonder. Sport en spel, vriendschap en hulpvaardigheid maken deel uit van deze unieke belevenis. Vele jongeren maken er vrienden voor de rest van hun leven.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de jeugdbeweging op vijf jaar tijd bijna 15.000 leden meer tellen (een groei met bijna 6 procent). Chirojeugd was in 2016-2016 de grootste met 107.682 leden, gevolgd door de Scouts en Gidsen met 81.629. Zij zagen hun ledenaantal op vijf jaar tijd elk met zo’n 7.000 stuks toenemen. Chirojeugd Vlaanderen telde dit jaar ongeveer 108.000 leden die op kamp gingen.

Bij Scouts en Gidsen Vlaanderen waren dat er zo’n 83.000. De KSA had 29.100 leden op kamp, de KLJ 13.600 en FOS Open Scouting zo’n 7.555. Nieuw is dat de jeugdbewegingen, nog veel meer dan vroeger, respect hebben voor de natuur en hun kampen in het teken van de duurzaamheid stelden. Er werd zo weinig mogelijk plastic gebruikt en er werden opruimacties in de buurt georganiseerd. Zo beleven de jongeren hun engagement voor het klimaat ook in de praktijk.

Foto : de Merchtemse scouts van Juventa op kamp.

OP KAMP

OP KAMP 3

OP KAMP 2

Topartikels bij Goeiedag.be